Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi måste ändra livsstil – Det finns en framtid att längta till!

Fakta talar för att vi måste ändra livsstil. Vi äldre människor har fått leva gott. Nu måste vi visa den yngre generationen och deras barn att vi bryr oss om dem och deras framtid, skriver Karin Solum.

Världen står inför ett enormt klimathot. Vetenskapsmännen och vetenskapskvinnorna talar ett tydligt språk Vi människor har förbrukat och svinat ner, mer än vad vår enda planet tål. Därom råder inget tvivel. De som gafflar emot, är antingen oinsatta, ointresserade, egoister, retstickor eller heter Trump.

Fakta talar för att vi måste ändra livsstil. Vi äldre människor har fått leva gott. Nu måste vi visa den yngre generationen och deras barn att vi bryr oss om dem och deras framtid. De har rätt till en värld med mat, frisk luft och rena hav. Då måste vi alla ändra på våra vanor så vi släpper ut – snarast – noll koldioxid.

Läs också läsartexten: Klimatmanifestation lockade Söderhamnsbor: "Att få vara en del av en så stor och viktig rörelse känns fantastiskt"

Hur kul blir det, undrar du? Jag är övertygad om att vi finner livet självt. Det blir en framtid att längta till. Det genuina hos oss människor tillåts komma fram, det vill säga att vara mänskliga, bry oss om varandra, göra saker tillsammans, se varandra i ögonen, dansa, sporta, sjunga i kör, måla, skapa nya kläder av gamla, bara sitta ned och samtala. Livet kan inte gå ut på att jobba häcken av sig, långa dagar, tjäna så mycket som möjligt för att kunna konsumera mycket, som vi egentligen inte behöver.

Jag brukar tänka: att vara – inte att ha! Vi ska naturligtvis arbeta, men färre timmar per dag, fler får jobb, känna trivsel på jobbet och veta att vi alla bidrar tillsammans till det allmänna; skola, vård, omsorg och andra samhällsfunktioner. Denna livsstil är klimatvänlig och vår planet kommer att hålla sig frisk många, många generationer framöver.

Den 29 november blir det en Global fridays4future, dvs folk samlas i hela världen för att trycka på för en snabb förändring. Kom du med!

Karin Solum

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel