Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi kräver att PostNord häver beslutet om flytten från Bergsjö

Informationen från PostNords sida om nedläggningen av kontoret i Bergsjö och flytten till Hudiksvall har varit obefintlig mot personal, företagare, boxkunder och kommuninnevånare. Vi finner detta stötande då PostNord bryter mot sina egna föreskrifter, skriver LO-facket norra Hälsingland. PostNord svarar direkt.

LO-facket i norra Hälsingland har tidigare i vår lämnat över en protestlista med över 700 namnunderskrifter till PostNord, mot att kontoret i Bergsjö ska läggas ner och flyttas till Hudiksvall. Informationen från PostNords sida om detta har varit obefintlig mot personal, företagare, boxkunder och kommuninnevånare. Vi finner detta stötande då PostNord bryter mot sina egna föreskrifter, som står att läsa på deras hemsida om förändringar i glesbygd:

”Berörda postmottagare ska ges möjlighet till involvering, lämna synpunkter på förändringen och ge egna förslag på lösning. Efter genomgång och prövning av de olika förslagen fattar PostNord beslut om förändring. Vid en större förändring bör tiden mellan första informationen och tiden för förändringen inte vara mindre än 6 månader”

Uppenbarligen bryter PostNord mot sin egen föreskrift, eftersom personalen genom en felsägning fått höra detta av postområdeschefen. När ska PostNord börja ta in synpunkter och förslag på lösningar som kan få företaget på andra tankar? Någon information till berörda postmottagare har inte skett sen detta beslut fattades under tidig vår 2020.

Facket fick veta om planerna i april på en regionsamverkan, facket reserverade sig emot detta, men informationen var endast en formsak eftersom ledningen sannolikt redan beslutat om detta och informationen till Seko bara var nödvändigt ont.

LO facket i Norra Hälsingland kräver att beslutet hävs i denna fråga och att PostNord även ser över de postkontor som står i tur för nedläggning 2020–21.

Vi kräver också en tydlig dialog med de postmottagare som PostNord så fint skriver om på sin hemsida. Med de planer om nedläggning av små kontor som PostNord nu har, skapar de en centralisering som borde motarbetas, inte eftersträvas!

Låt hela Sverige leva, ett motto som PostNord inte lever upp till.

Emil Thyr LO-facket norra Hälsingland

SVAR DIREKT: PostNord har uppdraget att säkerställa att medborgare och företag i Sverige har tillgång till posttjänster av god kvalitet till rimliga priser. Den här servicen finansieras helt av intäkter från portot, och när breven blir färre minskar intäkterna medan kostnaderna, som i hög grad är fasta, består.

Brevvolymerna faller för att svenskarna väljer andra sätt att kommunicera. Samtidigt blir paketen fler när e-handeln hela tiden ökar. Det innebär att PostNord hela tiden behöver se över hur vi jobbar för att även framledes kunna säkra en god postservice, till alla i hela landet.

Den här utvecklingen gör att PostNord behöver flytta sin verksamhet från Bergsjö. Beslutet är taget i samverkan med de fackliga organisationerna och det har sin grund i att vi hela tiden ser över våra organisationer för att säkra postservicen långsiktigt.

Den här flytten påverkar inte samhällsservicen. Kontoret i Bergsjö har varit stängt för allmänheten och företagen i många år. Det har funnits en speciallösning för två kunder och deras behov är omhändertagna.

Håkan Wallin, produktionschef PostNord Sverige AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel