Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi i Loos har fått nog! Ge alla politiker en guidad rundresa så att de ser att Ljusdals kommun är mer än bara Järvsö och Ljusdal

Ljusdals kommun vill nu spara in på Furugården där många i byn har sitt arbete. Familjer med barn har flyttat in vilket är mycket positivt för bygden, skolan och barnomsorgen. Furugården är byns största arbetsplats och de föreslagna besparingarna skulle få förödande konsekvenser för hela bygden, skriver Ett gäng gråsprängda 50-talister.

I Fessingebla 2008 kan vi läsa att ett svart hål har lokaliserats och Ljusdals kommun dränerades på slantar. FBL hittade läckan och 100 skattemiljoner hade försvunnit i en hemlig pipeline som gick till Järvsö. Vi kan bara konstatera att denna pipeline fortfarande är öppen och nu har också en förgrening färdigställts från Region Gävleborg.

Ljusdals kommun fortsätter karva och spara på kärnverksamheterna i de västra delarna av kommunen, under tiden som miljonerna som vanligt rullar söderut. Företag får miljonstöd och våra främsta politiker och höga chefer inom kommunen agerar dörröppnare och finner vägar för lyckade satsningar.

Det cyklas i pumptrack, skillsparker, uphill, downhill och utbyggnaden av berget bara fortsätter. Trots all turbulens kring kommunalrådet så framhåller densamma allt han har bidragit med för att utveckla sitt Järvsö. Företräder han inte hela kommunen? Vi i andra delar av kommunen förundras över hur detta kan pågå år efter år med alla politikers goda minne? Utveckla söderut i kommunen och avveckla västerut?

Borde inte Stenegård med 140 000 besökare varje år kunna stå mera på egna ben undrar vi? Ljusdals kommuns kostnad för verksamheten vid Stenegård var ca 3,8 miljoner kronor för år 2019 plus för drift, underhåll med mera belastades fastighetsenheten med 1,165 miljoner. Alltså en kostnad på cirka 5 miljoner år 2019 enligt kommunens ekonomichef. Kanske man här kunde spara in några kronor som istället kunde gå till Ljusdals kommuns kärnverksamheter?

För någon månad sedan lades ett komplett tillagningskök vid Furugården ner då kommunen skulle spara 400 000 kr. I en tid då det talas om att tänka hållbart, laga till maten på plats, vara miljösmart och undvika långa resvägar. Men inte var det så noga i Ljusdals kommun! Där var troligen det viktigaste att det stora tillagningsköket i centralorten fick fler portioner att tillaga så deras lönsamhet upprätthölls.

Kommunen vill nu spara in på Furugården där många i byn har sitt arbete. Familjer med barn har flyttat in vilket är mycket positivt för bygden, skolan och barnomsorgen. Furugården är byns största arbetsplats och de föreslagna besparingarna skulle få förödande konsekvenser för hela bygden.

Vårt förslag är att alla politiker i Ljusdals kommun borde få en guidad rundresa i ytterområdena och få in ett helhetsperspektiv innan beslut tas som berör byar utanför tätortstriangeln. Ni måste vidga vyerna och se att allt hänger ihop i mindre orter såsom skola, barnomsorg, äldreomsorg, arbetstillfällen, boende, all service, läkarmottagning, bedömningsbil, turism m.m.

I kommunhuset borde det gå att banta ner någon välbetald chef, mellanchef och underchef vilket skulle ge ett bra tillskott till vård, skola och omsorg.

Vi i Loos känner ilska vi har fått nog!

Här kommer ingen och öppnar några dörrar, istället är det haspen på!

Ett gäng gråsprängda 50-talister

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel