Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi får ta emot för många asylsökande

Det är ett grundläggande fel i asylpolitiken när vissa kommuner får flera hundra asylsökande medan andra kommuner inte tar emot någon.

Migrationsverket/staten missbrukar söderhamnarnas och kommunens solidaritet och beredskap att hjälpa med de stora flyktingströmmar som för närvarande finns i världen. Det är ett grundläggande fel i asylpolitiken när vissa kommuner får flera hundra asylsökande medan andra kommuner inte tar emot någon.

Skulle alla kommuner i Sverige ta emot asylsökande motsvarande sin befolkning så skulle många problem undvikas. Det kommer cirka 30 000 asylsökande till Sverige per år de senaste åren. Söderhamn är knappt tre promille av Sveriges befolkning. Det innebär att vi i Söderhamn skulle ta emot 80–90 asylsökande och då skulle vi ha en god chans att kunna erbjuda ett bra mottagande med allt vad det innebär.

Vi är helt säkra på att de flesta söderhamnare är beredd att ta sitt/vårt ansvar för de flyktingströmmar som råder i världen. Men vi förstår också att många tycker att det gått för långt som det är nu.

Det som är tråkigt att läsa och höra från en del personer är att man riktar sin ilska och frustration mot de asylsökande människorna. De har verkligen inte förtjänat det! De flesta av dem kommer från ställen på jorden där så mycket elände finns att vi inte tillnärmelsevis kan sätta oss in i det.

Det är dags nu att kräva en ny asylpolitik! Alla Sveriges kommuner måste ta sitt ansvar!

Ska solidariteten leva vidare i Sverige så måste alla vi svenskar ta vår del av ansvaret.

John Staffas (s) Eva Tjernström (s)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel