Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi är inte dumma, Jonas Holm – och att stänga badhuset är en felprioritering och feltänk

 
Hudiksvalls badhus utreds för nedläggning
Visa alla artiklar

Vi förstår att kommunen står inför ett sparbeting utan dess like. Vi har inte råd med tre badhus. Men att lägga ner det som ligger i centralorten skickar väldigt märkliga signaler, skriver Katarina Widholm. Kommunalrådet Jonas Holm (M) svarar direkt.

Annons

Vi är inte dumma. Vi har förstått att detta med ”utredning” bara är en dimridå. Och hade vi inte förstått innan så begrep vi när vi läste Jonas Holms (M) svar i HT: ”Vi syns i Iggesund”. Eller när vi såg skylten i omklädningsrummet där vi uppmanas följa med på en spännande ”aktivitetsresa” till badhusen i Delsbo och Iggesund. För att lära oss att det inte alls är farligt att bada där. Som om man trodde det var problemet?

Läs också artikeln: Badhuset i Hudiksvall kan komma att läggas ned

Många av oss tillhör den där skaran som aldrig tyckt det varit särskilt kul att röra på oss, men hittade badhuset i Hudiksvall och lärde oss äntligen älska rörelsen. Som troget år ut och år in simmat morgonsim, kvällssim, motionssim. Som aldrig sökt några föreningsbidrag, aldrig funnits i några föreningsregister. Utan köpt våra simkort och älskat den lilla bassängen mitt i stan med närhet för så många.

Vi fattar nu att vi inte räknas. Trots att vår skara är betydligt mer brokig och heterogen än andra idrottsgrupper som kommunen servar: personer 30–80 år, kvinnor med annan etnisk bakgrund, människor med rörelsehinder, såna som sällan eller aldrig motionerar utöver simningen osv. Kort sagt såna som kommunen brukar göra folkhälsoprojekt kring och som sällan märks.

Vi har aldrig frågat efter äventyrsbad eller exklusivitet utan efter en bassäng att simma i, en bastu och ett hyfsat fräscht omklädningsrum. Sånt som Hudikbadet erbjuder i dag dessutom kombinerat med toppenpersonal, en fantastisk retromiljö (som skulle väcka uppmärksamhet långt utanför landets gränser om man marknadsförde och tog tillvara den) och ett läge som är helt oslagbart ur miljö- och hälsosynpunkt.

Vi förstår att kommunen står inför ett sparbeting utan dess like och att alla som inte är villiga att betala mer skatt måste acceptera nedmontering av kommunens service. Vi har alltså inte råd med tre badhus. Men att lägga ner det som ligger i centralorten skickar väldigt märkliga signaler. För Hudiksvall som stad med ambitioner att locka hit inflyttare och hålla kvar nyinflyttade är det katastrof att lägga ner det centrala badhuset av massor av skäl: folkhälsa, en unik och vacker retromiljö som borde K-märkas och inte minst miljöskäl. För oss trogna simmare blir det väl som vanligt: vi vet redan att vi som grupp inte är särskilt intressant. Vi kommer bara att röra oss mindre, rehabilitera oss mindre och glädjas mindre utan att det märks särskilt mycket. Och Hudiksvall tappar för alltid ännu en pärla i kommunkronan på grund av felprioritering, och feltänk.

Katarina Widholm,Hudiksvall. En av många simmare som besökt badhuset 2-3 gånger i veckan i många år.

SVAR DIREKT: Kommunen står inför stora utmaningar de närmaste åren och varje nämnd ser över sina verksamheter och arbetar ständigt med effektiviseringar och rationaliseringar.

Badhusen ligger under kultur- och fritidsnämnden och där pågår en utredning som sen ska ligga till grund för beslut om badhusets vara eller icke vara. Jag vill inte på något sätt föregå detta beslut men inser, eftersom jag själv ofta nyttjar badhuset för motionssim, att en nerläggning innebär resor till Iggesund. Vårt badhus inne i centrala Hudiksvall har som du säger en retrokaraktär men där bara själva byggnadskroppen ”skalet” är i tämligen gott skick. Tyvärr är bassängen uttjänt rent tekniskt, betongen vittrar och armeringen rostar. Dessutom har reningsanläggningen funktionsproblem och arbetsmiljön är med dagens mått otillfredsställande.

Att investera i en total renovering av badbassängen och den tekniska utrustningen är inte i dagsläget ekonomiskt försvarbart.

Alternativa lösningar och funktioner för byggnaden ska naturligtvis beaktas.

I kommande översiktsplanearbete pågår ett arbete med att identifiera ett markområde där framtida idrottsanläggningar skulle kunna placeras. Vi vill på sikt skapa ett idrottscentrum med ishall, badhus, multisportarena m.m. Allteftersom ekonomin tillåter.

Det finns inga dimridåer eller andra dolda agendor. Vi politiker försöker ständigt ta tillvara medborgarnas skattepengar på bästa sätt. Detta ansvar innebär då och då att prioriteringar måste göras som inte alltid är så tilltalande, tyvärr.

Jonas Holm (M), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel