Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Växtbaserad skolmat kan bidra till superåret för klimatet

2021 kan bli ett bra år för klimatet. Och det är hög tid att skolorna börjar servera klimatsmart mat, tycker insändarskribenten.

Nu kör vårterminen igång i Hälsinglands skolor. Vi befinner oss i ett planetärt nödläge men 2021 kan bli ett superår för klimatet. Skolorna bör ta sitt klimatansvar genom att servera växtbaserad mat som standard.

Klimathotet gör tyvärr att många elever fruktar morgondagen, men samtidigt är de mer engagerade för klimatet än någonsin. Det bör rimligen inspirera skolorna att satsa på grönare mat.

Livsmedelsverket skriver i broschyren “Bra måltider i skolan”: “Tallriksmodellen kan användas pedagogiskt för att lära barn och unga att lägga upp maten på tallriken på ett sätt som ger en bra balans på måltiden. Syftet med modellen är att öka mängden mat från växtriket och minska på animalierna, vilket är bra både för hälsan och för miljön.”

Snart återansluter sig USA till Parisavtalet. Det öppnar upp enorma möjligheter på FN:s klimatkonferens i Glasgow senare i höst. Djurhållningen blir en nyckelfaktor i klimatarbetet eftersom den globalt står för 14,5 procent av växthusgaserna, enligt FN. Mat-klimat-listan från SLU visar att nötkött orsakar ungefär 40 gånger mer växthusgaser än bönor. Varje vardag serveras 1,3 miljoner måltider i skolan. Vad som serveras där har alltså en enormt stor betydelse för klimatet.

Alla måste hjälpa att minska växthusgasutsläppen. Det är dags för skolorna att visa ledarskap genom att servera klimatsmart och nyttig vegetabilisk mat som proteinrika baljväxter, fullkornsbröd, grönsaker, nötter, frukt och färgglada bär.skolmat

Jonas Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel