Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Varje människa har rätt till vård

Kjell Rudolphi har skrivit ett öppet brev till beslutsfattare i region och kommun gällande äldrevården under coronapandemin.

Öppet brev till beslutsfattare i region och kommun.

Varje människa även boende på äldreboende har rätt till vård!

Jag har förlorat en anhörig genom er försorg 2018. Läkaren på Fredens kulle har vid många tillfällen 2018 krävts på vård av vår anhörige. Följde du socialstyrelsens föreskrifter?

Vår anhörige dog 2018-06-20.

Ingen kände något ansvar. Ivo var nöjd med er – den gången.

Jag tappade kontakten med en anhörig på Månsbacken 2020-11-12. Jag var antecknad som anhörig. Jag kom fick inte komma och ingen svarade i telefon. Det är oklart vad som hänt honom. Fick han vård?

Hans begravning skedde i Delsbo kyrka 2020-12-11.

Läkaren på Månsbacken Agneta Iveslätt har framträtt i HT och beskrivit sina arbetsmetoder.

Följer det socialstyrelsens föreskrifter?

Är enhetschef Karin Andersson på Månsbacken nöjd med att äldre inte träffat läkare och inte fått vård? Samtal med patienter och anhöriga före beslut om palliativ vård har inte alltid skett? Att läkare arbetar hemifrån? Det är stora brister på Månsbacken.

Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, i Hudiksvalls kommun Karin Wedin har ansvar för sköterskornas arbete även på äldreboendena.

Fungerar det bra? Finns generella regler? Har journalanteckningar skrivits?

VC (verksamhetsansvarig i region) för Hudiksvalls kommun Helene Bikoff ansvarar för läkarna på Månsbacken. Är utrustning, bemanning och kompetens rätt? Har du godkänt att en läkare fått arbeta hemifrån?

Kommunchefen Bengt Friberg och regionchef Göran Angergård känner till att Socialstyrelsens föreskrifter inte följs på äldreboenden sedan 2018. Vilka åtgärder har ni vidtagit?

Sommaren har erbjudit möjligheter för er att förbereda omsorgen inför vinterns ökade smittspridning. Har ni gjort det?

Mikael Löhtstam (S) och Eva Lindberg (S) har det yttersta ansvaret i kommun och region för att se till att deras personal följer föreskrifterna. Har ni gjort det?

Vem har ansvaret?

Den viktigaste frågan till alla är vad gör ni nu de närmaste dagarna så att ni slipper orsaka ännu fler gamla döden?

Svara rakt och begripligt så vi kan komma till avslut!

PS: Sedan 2013 fram till 2018 har jag talat med kanske ett 50-tal tjänstemän och politiker i kommun och region. Jag har mailat samtliga tjänstemän och politiker i kommun, region och partiledare samt berörda generaldirektörer vid minst tre tillfällen och påpekat totalt 100 avvikelser på ett äldreboende i Hudiksvall. Jag har fått ett (1) svar på 100 frågor. Jag har fått cirka 1500 sidor flum.

Kjell Rudolphi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel