Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Varför växer lupiner som de gör?

Varför sprider sig inte lupinerna längs hela vägkanten mil efter mil?, denna fråga ställer Pekka Jonzon i sin insändare.

Finns det någon som kan förklara ett fenomen gällande lupiner som jag aldrig förstått?

Under de 60 år jag färdats längs Nianforsvägen så har det växt lupiner vid vägkanterna.  Ibland några hundra meter lång "rabatt" i dikeskanten, sedan flera kilometer utan lupiner och så kommer en fläck på ett 20-tal meter med lupiner.

Nästa grupp kan finnas en mil längre bort. Likadant på samma ställen år efter år. Och stannar jag och går in några meter in i skogen så finns där inga lupiner. Likadant ser det ut på många andra ställen längs hälsingevägarna.

Min fundering gäller således, varför sprider sig inte lupinerna längs hela vägkanten mil efter mil?

Det sägs ju jämt att den förökar sig snabbt och breder ut sig i väldig fart. Och varför sprider de sig inte in i skogen? Kan det möjligen ha något med jordmånen i vägkanterna att göra?

Och som sagt, hur kommer det sig att de kan sprida sig en mil bort? För det finns väl ingen som går och planterar dit dem längs vägkanterna?

Pekka Jonzon, Östhammar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel