Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Varför nobbas Pride av Bollnäs pastorat?

 
Bollnäs Pride 2019
Visa alla artiklar

”Svenska kyrkan har, liksom många andra kyrkor, en historia av att ha diskriminerat hbtq-personer. Den måste vi göra upp med.” skriver Svenska kyrkan på sin egen webbplats. Men i Bollnäs pastorat vill folkkyrkan av någon anledning vare sig samverka eller medverka tillsammans med oss i Bollnäs Pride, skriver styrelsen. Kyrkoherden i Bollnäs pastorat svarar direkt.

För två år sen bildades den ideella föreningen Bollnäs Pride som en plattform där olika organisationer och verksamheter gemensamt kan verka för mångfald och ett öppnare och mer tolerant Bollnäs. I våra aktiviteter samverkar nu föreningsliv, studieförbund, idrottsrörelsen, kommunala verksamheter, region Gävleborg och lokala företag för att tillsammans göra Bollnäs till en mer upplyst och tryggare plats för fler. Vi arbetar tillsammans för att sprida kunskap, minska fördomar och skapa dialog utifrån den enkla devisen att kärleken är fri, att alla har rätt att i ömsesidiga relationer älska just den man älskar och att människan har rätt att forma sitt eget liv och identitet utifrån den man är. Detta arbete behövs eftersom människor världen över – och tyvärr även i Bollnäs – ofta hatas, hotas, diskrimineras och blir nekade just det. Det handlar om mänskliga rättigheter och utvecklingen av det samhälle vi skapar tillsammans.

På vissa orter har kyrkan t o m kommit mycket längre än många andra verksamheter och samhällsaktörer, och man är en inspiration och ett föredöme som fler kan lära av

”Svenska kyrkan har, liksom många andra kyrkor, en historia av att ha diskriminerat hbtq-personer. Den måste vi göra upp med.” skriver Svenska kyrkan på sin egen webbplats. Nationellt och på många andra orter runtom i Sverige gör Svenska kyrkan verkligen sin läxa, och bedriver ett fantastiskt arbete kring hbtq-frågor med denna uppgörelse inom sin egen organisation. På vissa orter har kyrkan t o m kommit mycket längre än många andra verksamheter och samhällsaktörer, och man är en inspiration och ett föredöme som fler kan lära av. För vi har alla ett jobb att göra här.

Men i Bollnäs pastorat vill folkkyrkan av någon anledning vare sig samverka eller medverka tillsammans med Bollnäs Pride. Efter flera försök till samarbete har vi nu fått ett officiellt och tyvärr avvisande svar. Vi i Bollnäs Prides styrelse tycker detta är väldigt tråkigt men också anmärkningsvärt. ”Svenska kyrkan ska vara en inkluderande kyrka, där hbtq-personer ska känna sig trygga och välkomna. Därför jobbar vi aktivt mot diskriminering och för inkludering.” går det att läsa på Svenska Kyrkans webb.

Varför väljer man att inte ingå i detta aktiva arbete just i Bollnäs pastorat, undrar vi?

Styrelsen Bollnäs Pride: Emelie Lundin, Malou Sköld, Ulrika Lövgren, Christina Hedin, Jonna Jonsson, Malin Lucchesi och Maria Hansson

SVAR DIREKT: Alla som bor i Bollnäs pastorat är unika individer som omfattas av Guds gränslösa kärlek. Pastoratet firar varje vecka flera gudstjänster, som välkomnar alla. Ingen frågas om ekonomisk ställning, politiska åsikter, etnicitet eller sexuell läggning. Varför inte? Jo, för att det är oviktigt i gudstjänsten. Alla välkomnas till alla våra gudstjänster. Om vi som pastorat valde att fira en Regnbågsmässa vore det samma sak som att säga att vissa människor är så annorlunda och avvikande att de inte passar in i gudstjänsten, vilket inte är fallet. Inför Gud är vi alla lika därför kan vi fira gudstjänst tillsammans.

Bollnäs pastorat kommer inte att delta i Prideparaden eftersom vi inte brukar delta i olika intresseorganisationers manifestationer. Detta handlar inte om hbtq-frågan, det är en principfråga. Samarbetar vi med en intresseorganisation, kommer snart nästa, var ska vi dra gränsen?

Pastoratet arbetar ständigt för alla människors lika värde och rättigheter, det har kyrkan gjort i 2000 år. Bollnäs Pride tycker att det är ”anmärkningsvärt” att Bollnäs pastorat avböjt samarbete. Det är dock mer anmärkningsvärt att man behöver motivera varför man inte vill samarbeta med en viss organisation. Pride har inte monopol på frågan om människors lika värde och rättigheter, det är viktigt att komma ihåg.

Pastoratet kommer fortsätta fira gudstjänst för alla människor, precis som vanligt, som vi gjort långt innan Priderörelsen grundades.

Ingrid Natander, kyrkoherde i Bollnäs pastorat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel