Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Varför ger inte skogsbolagen mer tillbaka?

Skogsbolagen borde ge tillbaka pengar till kommuninvånarna på samma sätt som vindkraftsbolagen gör, menar insändarskribenten.

Nu har alla föreningar och även privatpersoner som bor i Ljusdals kommun chansen att söka pengar ur vindkraftfonden till diverse projekt på hemorten då vindkraftsbolagen har den goda smaken att ge tillbaka lite pengar till kommunen för att de får använda marken. Sedan kan man ju diskutera om de där vindsnurrorna är framtiden och så speciellt vackra är de väl inte heller!

Vad jag vill komma fram till är att jag tycker skogsbolagen skulle kunna göra samma sak, de kommer med sina stora maskiner och gör stora kalhyggen på nolltid, och det ser för jäkligt ut. Förmodligen gör de miljardvinster, modernt skogsbruk heter det. Kalhyggena får ortsbefolkningen leva med i 100 år, plus att våra vägar blir sönderkörda, men inte en krona kan bolagen ge tillbaka till skogsbyarna.

Det är väl viktigare att börsen går bra. Tjänar de mycket pengar ena året så måste de tjäna ännu mera pengar nästa år, och ännu mera året därpå. Tycker det är skamligt hur de skövlar och sliter på naturresurserna utan att ge något tillbaka till befolkningen. Kommunen är också totalt ointresserad av att göra trafikmiljön i till exempel Los säkrare, genom att göra gångvägen genom byn klar så de som promenerar slipper bli överkörda av timmerbilarna som kommer i 100 kilometer i timmen genom byn. De bygger hellre en gångväg till Järvsö, Färila och helst också till Korskrogen!

Erik Friberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel