Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Varför demensboende på Östernäs? Är centralisering viktigare än vår miljö?

De politiker som driver frågan om äldreboende på Östernäs verkar över huvud taget inte ta hänsyn till våra äldres välmående, utan verkar snarare vara ute efter att centralisera så mycket som möjligt till Ljusdals centralort, skriver Fredrik Röjd.

Här om veckan fick jag en handling skickad till mig undertecknad av totalt åtta stycken pensionärsorganisationer i Ljusdal, där de ställer sig negativa till ett nytt demensboende på Östernäsområdet. Helt förståeligt anser jag då Östernäs är ett vältrafikerat område med buller från både vägar och järnvägen, och vad jag vet har dementa människor behov av lugn och ro då de annars lätt blir oroliga.

De politiker som driver frågan om äldreboende på Östernäs verkar över huvud taget inte ta hänsyn till våra äldres välmående, utan verkar snarare vara ute efter att centralisera så mycket som möjligt till Ljusdals centralort. Det enda alternativet till Östernäs har nämligen varit Gärdeåsen.

Ljusdals köpings yta utgör lite drygt en promille av Ljusdals kommuns yta. Visst är det märkligt att endast en så liten del av kommunen är aktuell för nybyggnation av ett demensboende?

Varför inte bygga ut befintliga anläggningar såsom exempelvis Solgården i Färila istället? De livserfarna äldre från de pensionärsorganisationer som jag har pratat med uttrycker exakt samma sak. Varför utreds inte ens denna möjlighet? Sedan undrar jag också vilka miljöhänsyn som egentligen tas. Är det vettigt att anhöriga ska behöva åka bil in till Ljusdal för att hälsa på sina nära och kära. Hur många mil extra blir inte det? Är det månne så att centralisering är viktigare än vår miljö för de styrande i Triaden?

Fredrik Röjd, fil mag samt lokalpolitiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel