Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Var rädd om utbildningar, Ljusdal

Möjligheter till skola och utbildning tillhör de grundläggande baskraven och trygghetsfaktorerna i ett samhälle, skriver signaturen Undrande.

Man ska inte lita på rykten. Men om detta är sant undrar man om Ljusdalspolitikerna och skolledningen på Slottegymnasiet är helt vilse.

Man har redan lagt ner tre gymnasieprogram. Nu ryktas att t.o.m. det i skogsbranschen snudd på rikskända och populära Naturbruksgymnasiet är i fara.

Man kan utan vidare påstå att Naturbruksgymnasiet i Ljusdal har varit ett mycket starkt varumärke för kommunen. Namnet Slottegymnasiet är det få som känner till i branschen. Men säger man ”Naturbruk Ljusdal” visar det sig att det har mycket gott rykte sedan länge.

Är ryktena sanna avser man även att lägga ner vissa vuxenutbildningar och högskoleutbildningar inom skog.

När en glesbygdskommun börjar sätta stopp för möjligheterna att utbilda sig inom kommunen, då är man ute på farligt vatten. Unga människor väljer då andra gymnasier, t.ex. i Hudiksvall eller Bollnäs. Det innebär ökade kostnader för kommunen.

Stoppar man dessutom vuxenutbildningar blir skadorna ännu större.

Ännu fler ungdomar kommer att flytta från Ljusdal. Tar man bort vuxenutbildningar är risken stor att unga familjer flyttar. Avfolkningen ökar, skatteunderlaget minskar ytterligare, och man är inne i en mycket farlig nedåtgående spiral.

Ljusdal är en skogskommun. Inom skogsbranschen finns många möjligheter till jobb efter avslutad utbildning.

Vad sysslar ni med?

Möjligheter till skola och utbildning tillhör de grundläggande baskraven och trygghetsfaktorerna i ett samhälle. Ljusdals kommun är redan i ett besvärligt ekonomiskt läge.

Lägger ni ner utbildningar gör ni det ännu värre på lång sikt.

Undrande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel