Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Var god och dröj – Just nu är det många som ringer men vi tar emot dig så fort vi kan!

När Ljusdals kommun lägger ner boendeplatser blir det fler ”var god och dröj” för de äldre och dröjsmålet blir klart längre än det myndigheternas telefonköer utgör. Vi i Triaden ville hellre höja skatten, skriver László Gönczi, (MP), ordförande i Ljusdals omsorgsnämnd.

"Var god och dröj"" De flesta känner väl igen dessa fraser. Ofta blir man otålig och frustrerad.

Tänk er då hur länge en gammal och krasslig person har tvekat inför tanken att behöva flytta hemifrån och in på ett boende. Ofta är det ett tungt beslut, sannolikt livsavgörande. Till slut när man tagit sig för och tar kontakt med kommunens biståndshandläggare, då ”Var god och dröj”, får en höra även om fallet är klart. Nu när man börjar längta till den tryggheten, det omhändertagandet som ett särskilt boende kan erbjuda heter det vidare ”Just nu är det många som står i kö men vi tar emot dig så fort vi kan.”

Det är detta som vi i omsorgsnämnden sätter i verket. När vi lägger ner 12 boendeplatser och kanske fortsätter med ytterligare tolv, blir det fler ”var god och dröj” och dröjsmålet blir klart längre än det myndigheternas telefonköer utgör. Det kommer antagligen handla om både 2 och 3 månader, ibland till och med längre. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) nafsar kommunen i nacken, så längre än så får det nog inte bli.

Vår hemtjänst kommer att få mera resurser och kommer att ta i så det fungerar, det tummar vi inte på, men frustrationen blir svår att ta bort.

Hur detta kommer att gå? kanske ni frågar och jag säger ”Var god och dröj – svaret kommer om ett år kanske”, men vi släpper inte kravet på att alla garanteras en skälig levnadsstandard.

Varför? Pengarna räcker inte till. Vi i Triaden ville hellre höja skatten. Jag var också inne på att omfördela resurser inom kommunen, men nu står vi där vi står. Nya tider kommer? ”Var god dröj!”

László Gönczi (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel