Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Var finns logiken, Edsbyns elverk?

Artikel 21 av 24
Försäljningen av Edsbyns elverk
Visa alla artiklar

Olof Johansson, Edsbyn, har många frågor kring försäljningen av Edsbyns elverk.

I lördagens tidning försöker styrelsen för Edsbyns elverk förklara sin inställning för en försäljning av bolaget.

Styrelseordförande Björn Myhrberg påstår "vi tycker fortfarande att det erbjudande som presenterades förra gången är bra. Vi tror att det ger det bästa utfallet för aktieägarna". Senare påstår samme man att det fortsatt ska vara lönsamt att vara aktieägare i bolaget. Var finns logiken, varför skulle man då sälja?

Sedan påstår styrelsen att befintliga jobb säkras bäst genom försäljning. Om det är så att Elverket skulle ha övertaligt anställda i nuläget, vilket inte någon har hört talas om, har då inte styrelsen missat något väsentligt i fråga om strategi?

Var skulle de anställda i så fall arbeta i det större bolaget ? I Ovanåker? Knappats.

Jag läser på hemsidan om nyemission, gör man det för en utveckling av företaget? Om så är fallet, vad består detta i? Det gör man väl inte om man har för avsikt att sälja? Ligger det någon hund begraven här? Tänker man försvaga röstvärdet?

Sedan det här med elanvändning i framtiden, det har jag nämnt tidigare, Hela vårt samhälle står iför en gigantisk omställning av energianvändning, och det mesta kommer att handla om el.

I Syd- och Mellansverige uppträder allt oftare svårigheter med elförsörjning på grund av överbelastade nät och energiöverföringsförlusterna är stora, här i Ovanåker har vi sällan elavbrott. Ska vi i framtiden i ett större bolag vara med att betala i nätutbyggnad på andra orter?

I Sverige kommer elanvändningen att öka med 35 procent inom en snar framtid.

Allt talar om stabilt ökande värde på delägande i kraftproduktion.

Det är ingen slump att Facebooks stora datahallar hamnade i Luleå eller batterifabriken i Skellefteå.

Låt mig nämna en sak, bara för att belysa något av framtida bekymmer i Europa. Tysklands elöverföringsförluster är lika stora som Sveriges totala elförbrukning två gånger om ja, du läste rätt: två gånger om!

Olof Johansson, Edsbyn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel