Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Var är det nya ledarskapet för att lösa situationen vid Medskog?

Det var i augusti förra året som kommunstyrelsens ordförande, Mikael Löthstam, svarade att möten om en lösning för trafiksituationen på Medskog i Hudiksvall hade hållits. Nu har det snart gått ett år, och problemen är de samma, skriver centerpartisterna Anton Stark och Caroline Schmidt. Mikael Löthstam svarar direkt.

Annons

Vi har nog alla tagit del av de problem som råder ute vid Medskog. För snart ett år sedan skrev vi i Centerpartiet en insändare i Hudiksvalls tidning kring trafiksituationen ute vid Medskog och att kommunen måste ta sitt ansvar.

Läs också artikeln: Kaos på Medskog – trafiken har inte rört sig på över en timme: ”Man blir rädd att någon ska köra på oss”

Vi var då tydliga med vilken roll vi anser att Hudiksvalls kommun ska spela och att något behövde göras för att lösa situationen. Det är dock en komplicerad situation då kommunen inte är markägare eller ansvariga för riksväg 84 men vi menar att kommunen ändå måste dra sitt strå till stacken och visa på ledarskap.

I augusti förra året svarade kommunstyrelsens ordförande Mikael Löthstam (S) på en fråga gällande detta i #Kandulova och svaret var att möten hade hållits och att arbetet med en lösning hållit på under en längre tid. Trots att det nu snart gått ytterligare ett år har ändå inget hänt och vad det verkar så finns det ännu ingen lösning.

Vi har under året som gått även haft ett val, ett val som tyvärr inte ledde till något nytt ledarskap för Hudiksvalls kommun och det är tydligt i och med att problemen ute i Medskog är de samma och majoriteten verkar inte göra något åt detta.

Har en dialog startats med berörda parter? Vi i Centerpartiet menar att vi omgående behöver starta en dialog mellan Trafikverket, Region Gävleborg, fastighetsägare på Medskog och de etablerade butikerna på plats för att se till att detta får en så smidig och snabb lösning som möjligt. Det är bara en tidsfråga innan situationen ute vid Medskog leder till en olycka, majoriteten kan inte bara sitta och titta på. Nu krävs offensiva försök med att sätta press på parterna.

Anton Stark och Caroline Schmidt, Centerpartiet i Hudiksvall

SVAR DIREKT: Jag tycker att det vore klädsamt av Centern om de ibland kunde idka lite självkritik i frågor som de tidigare ägt och haft stor påverkan i. De bägge centerpartisterna torde vara väl medvetna om det arbete som pågår i Medskogsfrågan mellan inblandade parter kring trafiksituationen. Jag delar deras och andras uppfattning om att trafiksituationen vid olika tillfällen är direkt undermålig på Medskog.

Nuvarande detaljplan för Medskog togs fram och beslutades under Centerns ledarskap med Caroline Schmidt vid rodret. Så ibland kan det ju vara bra att sopa rent framför egen dörr innan man kritiserar andra.

I det arbete som pågår med olika aktörer tittar man på olika trafiklösningar som ska bli bra för området som helhet, vilket i sin tur innebär att en ny detaljplan måste tas fram.

Som regionpolitiker i majoriteten kan ju nu Caroline Schmidt påverka hur regionen prioriterar och fördelar de regionala resurserna till vägarna i länet, vilket inkluderar väg 84 och Medskog.

En viktig fråga, inte minst med tanke på att arbetet med en ny trafiklösning på Medskog kräver att en finansieringslösning arbetas fram, för speciellt billigt lär det nog inte bli för att lösa trafiksituationen och få det trafiksäkert.

Att i dagsläget säga när en ny lösning är på plats, varken kan jag eller vågar jag ge någon utfästelse om. Vad jag dock kan säga är att frågan är högt prioriterad av kommunledningen för att få fram en bra helhetslösning inkluderat finansiering. Förhoppningsvis är även Centern med och stödjer det arbetet.

Mikael Löthstam (s), kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel