Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vad vill LRF förmedla? Varför var inte alla välkomna till mötet i Delsbo?

 
Kraftig kritik mot Hedvigsfors bruk
Visa alla artiklar

Det var bra information om vad som skett på Hedvigsfors bruk på LRF:s möte i Delsbo. Tyvärr var inte alla välkomna att lyssna. Icke LRF-medlemmar fick lämna lokalen. Precis som i SVT:s program "Uppdrag granskning" fanns det en tendens till "ljusskygghet" från dem som borde förklara situationen, dvs gårdens ägare och personal, skriver signaturen Undrande medlem. LRF Gävleborg svarar direkt.

Jag var på möte med LRF i Delsbo bygdegård, där en representant för omsorgsgruppen gav aktuell information. Det var bra information om den senaste tidens belysning av vad som skett på Hedvigsfors bruk. Tyvärr var inte alla välkomna att lyssna. Icke LRF-medlemmar fick lämna lokalen. Precis som i SVT:s program "Uppdrag granskning" fanns det en tendens till "ljusskygghet" från dem som borde förklara situationen, dvs gårdens ägare och personal.

Läs också tidigare insändare och SVT:s svar: Stackars kor – Varför slog inte Uppdrag Granskning larm tidigare?

Som medlem i föreningen känner man behov av större öppenhet och att få klara besked att delge allmänheten. Är SVT:s program bara ett sätt att smutskasta en viktig näringsgren eller finns det skäl att belysa avarter även på det här området? Har vi som medlemmar i LRF ingen anledning att ta en sådan här genomlysning på allvar? Kan allt skyllas på dem som menar sig kämpa för djurens rättigheter, men utför illegala och störande intrång på enskilda gårdar? Är reportrarna från SVT endast deras lakejer? Är det okej att missförhållanden får fortgå under månader och även år då sådana kommit till LRF:s kännedom och även påpekats för länsstyrelsen och andra tillsynsmyndigheter? Vad vill LRF förmedla eller dölja för allmänheten?

Undrande medlem

SVAR DIREKT: Det möte som ”Undrande medlem” hänvisar till var ett möte just för LRF-medlemmar och inte för allmänheten.

LRF omsorgsgrupp, som kallade till mötet, har som uppgift att hjälpa LRF-medlemmar som hamnar i någon form av kris. För att sådana utsatta medlemmar ska känna förtroende så krävs det att denna typ av händelser behandlas med stor integritet. Varje enskild medlems företag är just dennes/dennas privata företag och inte någon offentlig inrättning.

Därför blir det väldigt svårt ur förtroendesynpunkt att prata om enskilda medlemmars bekymmer.

SVT:s Uppdrag Granskning visade bara en liten och utvald del av den verklighet som de säger sig spegla. Inget nämndes om de mångåriga anmälningar, de flesta helt utan grund enligt Länsstyrelsen, som gjorts mot den enskilde gårdsägaren.

Just militanta djuraktivisters ökande aktiviteter och olaga intrång med smittorisker för djuren samt den press som många LRF-medlemmar känner var det som mötet bland annat handlade om.

LRF Gävleborg

Maria Jonsson, LRF Gävleborg Regionförbundsordförande

Lotta Zetterlund, omsorgsansvarig LRF Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel