Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vad vill egentligen Miljöpartiet med utbildningen i Ljusdal?

”Våra skolor behöver långsiktiga förutsättningar” tycker Miljöpartiet Ljusdal. Samtidigt yrkar Lena Svahn på minskat programutbud på Slottegymnasiet och avslår förslag om bidrag till Bandygymnasiet. Vem kunde ana att Miljöpartiet ger barnen förutsättningarna genom att begränsa deras utveckling. För mig var det en överraskning, skriver Henrik Estander. Lena Svahn, (Mp) svarar direkt.

Annons

”Våra skolor behöver långsiktiga förutsättningar” skriver Miljöpartiet Ljusdal på sin hemsida om skola och utbildning. Denna mening säger mycket men främst att kommunen ska verka för att skolan ska vara just långsiktig. Men vad innebär detta i praktiken för Miljöpartiet och Lena Svahn (Mp) specifikt?

Från utbildningsnämndens sammanträde den 24 oktober kan vi läsa i protokollet att nedläggningar av program på Slottegymnasiet nu är ett faktum. Genom Lena Svahns yrkande om minskat programutbud på gymnasiet påbörjas resan mot en allt mindre attraktiv skola - och därmed mindre attraktiv kommun. Nåväl, detta yrkande fick visserligen medhåll från flera partier men min fråga kvarstår.

Den 11 november träffades utbildningsnämnden åter för sammanträde i kommunhuset. Denna gång kan jag inte annat än att bli förundrad över det yrkande som kommer från Miljöpartiet genom Lena Svahn. Ärendet handlar om ett bidrag på 50 000 kronor till Bandygymnasiet i Ljusdal. Bidraget skulle innebära bland annat att eleverna får lika mycket träning på is som konkurrerande Bandygymnasier och ökad därmed bättre utveckling som bandyspelare. Dessutom ökar attraktionskraften beskrivs det i ärendet.

Av protokollet framgår ”Lena Svahn (mp): Avslag till förslaget.” Detta blir än mer spännande när vi läser Miljöpartiet Ljusdals program om skola och utbildning där de skriver att ”Varje barn har rätt till de resurser eleven behöver”. Vem kunde ana att Miljöpartiet ger barnen förutsättningarna genom att begränsa deras utveckling. För mig var det en överraskning.

Mina frågor till Lena Svahn och Miljöpartiet är: Hur vill Miljöpartiet Ljusdal ge barnen i Ljusdals kommun förutsättningar för att utvecklas när det till synes inte är så ni voterar? Hur vill Miljöpartiet Ljusdal skapa en ökad attraktionskraft till kommunens skolor? Och hur ska bandygymnasiet bibehålla elever när de inte har tillgång till is att spela på?

Henrik Estander

SVAR DIREKT: Hej Henrik! Mitt avslagsyrkande handlade uteslutande om att inte underbygga ett system där politiken tar beslut på lösa grunder och gamla uppgifter. Därför blir dina frågor irrelevanta i sammanhanget, men jag kan gärna förklara nu när du bemödat dig med en insändare. Där gör du antaganden runt ärendet som inte står att läsa i handlingarna. Men vi reder ut begreppen:

Förslaget bygger på ett två år gammalt löfte som aldrig blev ett ärende i dåvarande utbildningsnämnd. Bara den utgångspunkten är givetvis fel att bygga ett beslut på. Politiken kan inte jobba på det viset, det krävs mer underlag än ett löfte gett i slutna rum, för att ta ett beslut. Den information som ges är: Två år gammalt löfte, skulle ge tio stycken fler träningstillfällen, därigenom samma antal som konkurrerande utbildningar, ökad utveckling samt höja konkurrenskraften.

En aktuell beskrivning av läget saknas och även en skrivelse direkt från Bandygymnasiet som visar ett aktuellt behov. Nödvändigt för att ärendet ska behandlas. Ger vi eleverna den istid de har rätt till enligt kursplanen, oavsett när säsongen kan starta? Hur ser sökbilden ut?

Sedan hade jag gärna tagit ställning och beslutssatsen skulle i första hand vara huruvida nämnden kan bistå med medel eller - i andra hand - skicka det vidare till kommunstyrelsen.

Bandygymnasiet är såklart välkomna med en redogörelse av läget om behov kvarstår. Några signaler om att deras utbildning skulle vara i farozonen har inte nämnden fått till sig.

Lena Svahn, Mp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel