Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vad krävs för att samhället ska sluta håna våldtäktsoffer?

Vad sänder vi ut för signaler till unga när våldtäkter ger så låga straff som de ger idag? För varje våldtäkt, så förstörs ett liv, så sluta tycka synd om kriminella och våldtäktsmän, skriver Olle B 16 år.

Vad krävs egentligen för att Sverige ska inse vad vi gör fel och vad vi håller på med? Straffet för våldtäkt har varit för lågt i flera år. Om en våldtäktsman eller flera våldtäktsmän bara får böter eller några år i fängelse eller på något sätt ett för lågt straff – då är det ett stort svek mot dem som utsätts för våldtäkt och sexualbrott.

Vissa som blir svikna av samhället tar ju sitt eget liv för att de hånas i rättegången. Vissa anmäler inte, men de som anmäler blir ju ibland värre behandlade när de anmäler – eftersom man antagligen släpper våldtäktsmannen eller våldtäktsmännen fri eller inte ger ett tillräckligt hårt straff.

Vad sänder det här för signaler, när våldtäktsmäns straff framstår som ett hån mot offret? Signalerna är: "Gå ut och våldta. Våldta hur många som helst, och om ni är 18-21 år, då kan ni få straffrabatt. Var många när ni våldtar och täck offrets ögon, för så länge offret inte kan berätta exakt vad som hänt så är det svårare att få någon dömd (även fast det är någon av er)."

Om man inte kan bevisa vem som har gjort vad, varför inte sätta dit allihop? Alla är på något sätt delaktiga i en sådan våldtäkt.

Sociala problem är naturligtvis inte bra, men det ursäktar inte brottet som till exempel en våldtäkt. Det som krävs är att man höjer straffen för våldtäkt på riktigt. Man kan ta och införa riktiga livstidsstraff. Livstids fängelse ska vara livstids fängelse. Om en person sitter i fängelse, så kan den inte begå nya brott. Ta bort villkorlig frigivning. För varje våldtäkt, så förstörs ett liv, så sluta tycka synd om kriminella och våldtäktsmän. Hur många ska behöva hånas innan ni slutar blunda för alla svek? Sluta håna våldtagna tjejer, det gör ni i praktiken och människors liv förstörs utan att det har ett pris.

Olle B 16 år

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel