Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vad i jösse namn är på väg att hända i Nordanstig?

Vi ser just nu med en målmedveten envishet lokala politiker som till varje pris driver fiskvandringsfrågan och rivning av småskaliga elproducerande kraftverk in absurdum, skriver Bength Hanson. Ola Wigg, kommunstyrelsens ordförande ger svar direkt.

Annons

Skygglapparna tycks sitta som gjutna i tinningarna och det synes inte finnas nåt hinder som är för stort för att man ens ska ta sig en funderare om det är rätt och riktigt det som pågår.

Trots domar till förmån för kraftverksägaren talar vårt kommunalråd om "katastrof" för invånarna om Vade kraftverk får fortsätta existera. Detta uttalande trots att omlöp för fisken kommer att bekostas av ägaren. Här finns anledning att höja ögonbrynen av oro.

Här i Gnarp kommer inköpta kraftverken att rivas. Några tester för att se vad det har för inverkan på grundvatten och i övrigt har inte gjorts och man pratar gladeligen om att alla såklart ska ersättas vid eventuella skador på brunnar med mera.

Hur ersätter man en fastighet som inte längre kan fungera utan vatten? Har man kommit tillräckligt långt på vandringen är det tydligen svårt att vända, prestigen växer för var dag.

Hur mycket av tid och energi tappar vi som kommun på detta, tid som istället skulle kunna användas i vårt grundläggande arbete med vård, skola omsorg, utveckling på bostadsfronten med mera?

Läser på sociala plattformar om särorganisationer som använder kommunens namn i propaganda på sina sidor, man nämner att man avser stötta kommunen ekonomiskt. Det pratas om elproducerande kraftverk som cancersvulster, poseras framför kraftverk i Gnarp med släggor likt jag vet inte vad. Och visst var det väl en kommunal lokal representant med på den bilden iklädd Dam removal europes tröja och slägga, eller såg jag fel?

En bekant jämförde det som händer närmast med på gränsen till ett sektbeteende. Så långt vill jag inte gå men man måste ställa sig frågor som, var finns underlaget att vi kommer håva in uppemot 50 miljoner/år i inkomster på fria vandringsvägar, underlaget alltså, inte påståendet från en särorganisation? Var finner man rimligheten i dessa fantasisummor?

Sen den viktigaste frågan – ska vi hålla på med sånt här i tider då kommunens ekonomi är i botten? Omsorgen står inför stora besparingar där personal redan nu går på knäna, är det en rimlig tajming? Oavsett om pengar kommer in från särorganisationer så kostar det oss skattebetalare, både i pengar men framförallt så kostar det i avsaknad av engagemang för det vi förväntar oss att kommunpolitiker ska fokusera på.

Bength Hanson

SVAR DIREKT: Nordanstigs kommun (liksom många andra kommuner) driver sedan ett antal år tillbaka ett projekt som syftar till att skapa vandringshindersfria fiskvägar enligt en antagen fiskevårdsplan.

Vi har vid en inventering påträffat 398 artificiella vandringshinder varav 7 utgörs av kraftstationer. I Gnarpsån har vi valt att köpa in 2st kraftstationer då det skulle bli extremt dyrt att få till ett fungerande inköp.

I början på året fick kommunen tillstånd att riva kraftverken i Gnarpsån. Tillståndet är förenat med villkor som kommunen måste följa vid en utrivning. Det innebär bland annat att kommunen behöver ersätta brunnar som sinar med nya eller djupare brunnar och utföra åtgärder enligt ett kontrollprogram för att följa upp vilken påverkan utrivningarna får.

Kommunen har beviljats bidrag för att finansiera utrivningarna inklusive att ersätta brunnar med mera. Där har det undersökts vilka effekter en nivåsänkning skulle få. De som blir berörda, till exempel med brunnar som påverkas kommer självklart att ersättas.

Vid kraftstationen i Vade anser kommunen att det är viktigt att fisken får möjlighet att vandra förbi kraftverket i båda riktningarna, vilket inte är möjligt i dag. Bedömningen är att det finns goda möjligheter att anlägga en fungerande fiskväg förbi dammen samtidigt som kraftverket kan vara kvar eftersom endast en mindre del av det tillrinnande vattnet vid medelvattenföring går genom kraftverket. Kommunen är dock inte övertygad om att det omlöp som föreslagits kommer fungera som fiskväg.

Ola Wigg, kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel