Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vad blir politikern mest ihågkommen för? En bandyhall eller en väl fungerande skola?

Det görs märkliga prioriteringar i Bollnäs kommun, tycker Björn Sedwall, och undrar över vad det är som driver politikerna till sina beslut.

Ja, man kan verkligen undra hur kommunen kan göra så konstiga prioriteringar?

Vad är en politikers största drivkraft? Är det att bygga det bästa samhället för dess medborgare eller är det att bygga ett (makt) monument åt sig själv.

Vad blir jag mest ihågkommen för? Ett monument (tex bandyhall) eller en väl fungerande skola eller åldringsvård? Vad tror du?

Jag hittade denna text för ett antal år sedan, kan tyvärr inte redovisa vem som skrivit den, men den summerar väl vad jag tror om politik.

"Politik är ett system för maktkamp och motsättningar. Partierna bekämpar varandra, liksom förvaltningarna, vilka under historiens gång blivit satta att bevaka olika mål och intressen. Staten är ingen enhetlig aktör med en klart uttryckt vilja. Den består av en konglomerat (hopgyttring, blandning) av aktörer med olika viljor och kunskapsbehov. Kunskapsbehoven är ofta maktkonflikter utklädda till information, önskemål. Politikerna beställer inte utvärderingar utifrån ett genuint intresse av att få veta hur världen ser ut. De vill ha en evaluering som rättfärdigar beslut och ställningstaganden, som nåtts med hjälp av överväganden. Detta är maktperspektivet, det legitimerade perspektivet, på utvärderingen. Utvärderingen beställs som ett maktmedel (Nilsson och Sunesson 1990). Utvärderingar tillsätts i förhoppning om att resultaten skall kunna användas för att ytterligare befästa egna intagna kamppositioner och att undergräva motståndarnas."

Björn Sedwall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel