Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vad blev det av makarna Perssons ursprungliga tanke kring Träslottet?

Artikel 12 av 12
Försäljningen av Träslottet i Arbrå
Visa alla artiklar

Hela affären kring Träslottet i Arbrå är en märklig historia - och inte ens en JO-anmälan ledde någon vart, skriver Ingvar Persson i Vallsta.

För cirka 75 år sedan gick makarna Erik och Marta Persson i Arbrå ur tiden. De var barnlösa, och skrev ett testamente att deras tillgångar skulle tillfalla barn i fd Arbrå kommun som hade det svårt. Kommunen skapade en stiftelse som skulle sköta om fastigheten som bland annat innehöll cirka 150 ha skogsmark. Det är skogen som gett inkomsterna. Men allt mer av pengarna har gått till att rusta byggnaderna, och till ett köp av ett gammalt snickeri i Arbrå. Sedan har man utarrenderat byggnaderna till olika entreprenörer för att bedriva någon form av turistisk verksamhet som ekonomiskt varit en dålig affär för stiftelsen. Man sålde av det mesta av skogen, grenen man satt på, och sedan när pengarna började ta slut så säljer man av resten. Elva intressenter var villiga att betala utgångspriset som var 4 miljoner kr. Man plockar ut en av elva och säljer för 4 milj, trots att en annan ville betala 6 miljoner? Konstig affär.

Någon anmälde då tillvägagångssättet i affären till Länsstyrelsen i Dalarna som har så kallad uppsiktsplikt över stiftelsen. Länsstyrelsen tyckte att detta inte var riktigt bra men det fick vara. Då JO-anmälde jag Länsstyrelsen för miserabel tillsyn. Fick nyligen svar att anmälningen inte ger anledning till några åtgärder.

Kan bara konstatera att detta system fungerar inte. Skrota Dalarnas Länsstyrelses uppsiktsplikt. Ge JO en reprimand för ett dåligt arbete.

Ingvar Persson, Vallsta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel