Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Utfrysning och vuxenmobbing på kommunala arbetsplatser måste upphöra

Hur påverkas barn och boende på den kommunala arbetsplatsen när det förekommer vuxenmobbning i personalgruppen? Hur tror man att man hjälper dem man ska ta hand om på bästa vis, när ens arbetsplats och verksamhet inte fungerar som ett team? funderar signaturen Kvinna som säger nej till mobbning.

Annons

Vi lär våra barn att alla människor är lika mycket värda, att man ska respektera varandra och vikten av humant bemötande. Samtidigt som vi lär våra barn detta går vuxna människor runt på arbetsplatser och fryser ut kollegor, mobbar varandra.

Jag har varit kommunanställd inom vården, och har varit med om mobbning. Jag har även fått höra från andra arbetsplatser inom kommunen att det finns mobbning och respektlöst bemötande. Att det finns chefer som inte vågar stå upp för en anställd i en arbetsgrupp, inte vågar ta i problem eller inte lyssnar på en "nyare" anställd.

Jag var nyanställd när jag upplevde detta. Jag blev utfryst och jag har funderat på varför. Beror det på att kollegor upplever en nyanställd som innehar en stor kompetens, med nya idéer och tänker utanför ramarna, som hotfull? Hur tror man att vården ska fungera, när inte en arbetsplats gör det, när den består av mobbning? Arbetsplatser ska ta hand om andra människor, barn som äldre - samtidigt som man mobbar kollegor? Tror man att människor som t ex bor på ett boende inte märker eller känner av detta? Då är man ute och cyklar.

Hur påverkar då detta de boende på arbetsplatsen? Någon som någonsin har tänkt på det? Självklart påverkas de negativt. Hur tror man då att man hjälper dem man ska ta hand om på bästa vis, när ens arbetsplats och verksamhet inte fungerar som ett team?

Om vi blandar in barn i detta, som vi ska ta hand om, t ex på en skola eller på ett boende - vad sänder man ut för signaler när mobbar varandra? Barnen behöver inte alltid höra eller se det som sker. De påverkas ändå. Man sänder ut att det är okej att vara elaka mot varandra och barnen blir osäkra och otrygga i den miljön de befinner sig i eftersom de märker att personen ifråga inte mår bra.

Jag kan inte sluta ställa frågan "är det värt det?" när vi behöver all form av vårdpersonal i dagens läge. Människor som vill lägga ner sin själ inom vård och omsorg på olika plan, växer inte på träd. Jag hoppas att jag har gett alla - oavsett arbetsplats - en rejäl tankeställare. Tyvärr är jag inte idag kvar på min arbetsplats och jag försöker att inte se det som min förlust, utan deras.

Kvinna som säger NEJ till mobbning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel