Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Utestäng inte hörselskadade – Teleslinga är ett enkelt sätt att få nöjda besökare och visa respekt

Trots att diskrimineringslagen numera förbjuder bristande tillgänglighet så saknas fortfarande teleslinga i många publika lokaler, och om det finns slinga är det inte självklart att den fungerar eller att den ens är på. Följden är att hörselskadade stängs ute. Vi tvingas lämna möten och föreställningar, bara för att vi inte hör. Eller så sitter vi kvar, utan en chans att uppfatta skämten, replikerna, argumenten. Närvarande, men ändå utanför, skriver Elisabet Norell, Hörselskadades förening i Hudiksvalls-Nordanstig.

Vi är många som har hörapparater här i Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner. Och vi är inte ensamma. Ungefär 500 000 människor runt om i landet, i alla åldrar, använder hörapparater. Det är föräldrar, biobesökare, busschaufförer, kommunpolitiker, skolelever, patienter, företagsledare, idrottare och butiksbiträden. Det är din granne, din arbetskamrat – ja, kanske du själv?

Hörapparater ger inte perfekt hörsel, men är en god hjälp. Särskilt bra blir det när det finns teleslinga (hörslinga). Då kan vi sätta hörapparaterna på T-läge och med ens överförs det skådespelaren eller föreläsaren säger direkt till hörapparaterna, enkelt och trådlöst. Det gör enorm skillnad! Plötsligt kommer rösterna nära. Plötsligt hör vi.

Trots det saknas teleslinga i många publika lokaler, och om det finns slinga är det inte självklart att den fungerar eller att den ens är på. Följden är att hörselskadade stängs ute. Vi tvingas lämna möten och föreställningar, bara för att vi inte hör. Eller så sitter vi kvar, utan en chans att uppfatta skämten, replikerna, argumenten. Närvarande, men ändå utanför. Så ser det ut, trots att diskrimineringslagen numera förbjuder bristande tillgänglighet.

Vi i HRF Hörselskadades förening i Hudiksvall-Nordanstig riktar därför en uppmaning till alla lokalägare, arrangörer och teknikansvariga: Se till att det alltid finns teleslinga – och att den fungerar!

Ni har allt att vinna på det. Teleslinga är ett enkelt sätt att få nöjda besökare och visa respekt. Respekt för alla människors rätt att ta del av kultur, underhållning, politik, information och samtal. Respekt för hörselskadades rätt att vara delaktiga i det samhälle vi lever i. På våra villkor.

HRF Hörselskadades förening i Hudiksvall-Nordanstig

genom Jenny Norell, ordförande.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel