Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ut med järnskrotet från staden - och instifta ett skönhetsråd

 
Nya tingsrätten i Hudiksvall
Visa alla artiklar

Signaruten LAH har lite tankar kring järnvägen och byggnationerna i Hudiksvall. Och funderar också på vilken betydelse järnvägen egentligen kommer ha i framtiden. Idag sker så mycket på nätet.

Annons

Sitter och läser om de nya idéerna att dra järnvägen genom stan och placera stationen vid Glysis. Järnvägen skall vara en snabb förbindelse genom landet som om några år kan köras i hög hastighet. Varför skall man då dra in den i stan. För ett antal år sedan drogs E4 utanför vilket var bra. Då skapades det en bullerzon väster om stan som även kan användas av järnvägen.

Läs också artikeln: Nytt förslag för dubbelspår i Hudiksvall: "Alternativet är väldigt spännande"

Så därför är det bästa och billigaste att gå med järnvägen efter E4 från Via till Enånger. Vid vägkrogen på väster grävs banan ner så den går under vägkrogen. Där skapas en underjordisk station så så resande kan stå inomhus och vänta på tåget. Ovanpå kan det byggas ett hotell och restaurang. Sedan kör man med transferbussar ner till centrum och ut i övriga landskapet. Där finns också plats för stora parkeringar då många som skall med tågen kommer utifrån.

Genom det här behöver man inte bygga ut tunneln mellan Hudik och Iggesund. Behövs en hållplats i Iggesund så går det att skapa den ute vid E4. Det har bl a skrivits om att företagen skall ha nära till stationen. De som kommer med tåg för att besöka något företag sätter sig ändå i en taxi för att komma dit, så det kan man nog glömma. Dessutom är ändå de flesta företag så långt från den befintliga stationen så det är inget gångavstånd.

Frågar man någonsin de som är unga nu hur de vill ha det? Vi äldre kommer ju inte att uppleva det

Om byggnationerna i stan så har det börjat komma upp fula lador de sista åren. Nu finns planer på en ny som skall inrymma domstolen. Jag håller med en föregående insändare att den blir så ful att den passar bäst ute på Medskog. På tomten efter Lillfjärden bör det byggas lägre byggnader för bostäder och restauranger i stil med Läkarhuset, som passar in i den gamla miljön och inte skymmer utsikten för de bakomvarande husen. Synd att det fick komma upp några skyskrapor där som förstör helhetsintrycket. Man kanske skall har ett riktigt skönhetsråd i staden som ser mer på helhetsintrycket än på enskilda byggnationer.

Lanzarote är ett bra exempel där konstnären César Manrique fick bestämma och gjorde begränsningar i hur man fick bygga för att undvika att det skulle bli som på andra öar runt omkring.

Frågar man någonsin de som är unga nu hur de vill ha det? Vi äldre kommer ju inte att uppleva det.

Sen när det gäller kommunikation så byggs det fiber överallt. Använd den kommunikationen mycket mer så behöver inte människor sitta och transportera sig till olika möten. Det är både ekonomiskt och effektivt.

Till sist: Ut med järnskrotet ur stan och använd järnvägsmarken till något fint och vettigt.

 

LAH

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel