Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Tvångsförvaltning av Nordanstig – ja tack?

Den kommunala hemtjänstens timkostnad i Nordanstig har visat sig vara högre än timpengen man betalar till de privata utförarna. Om privata bolag kan utföra en tjänst för en viss kostnad, då kan kommunen det med – om vi har liknande förutsättningar, skriver signaturen Nordanstigsbo.

Att bidra till att kommunens ekonomi går ihop är ett ok vi alla får axla – var och en på olika sätt. För medborgare kan det innebära en minskad service, för anställda kan det innebära tuffare arbetssituation och för politiker kan det innebära obekväma beslut. Tror att det finns de som sover dåligt i alla dessa grupper under ekonomiskt svåra tider. Bara för att man tillhör den politiska sfären så innebär inte det att det är ett större lidande att ligga sömnlös. Alla nivåer känner ansvar och har det tufft.

Den kommunala hemtjänstens timkostnad har visat sig vara högre än timpengen man betalar till de privata utförarna. En förklaring till varför saknas. Förutsättningarna för verksamheten att undersöka varför har inte heller redovisats. Beslutsunderlaget som finns är i form av en summa som endast baseras på kostnad per timme multiplicerat med antal timmar. Skulle de företag, med sund ekonomi, som finns i vår kommun basera beslut och utforma sina verksamheter på sådana simpla siffror så skulle det inte finnas några företag kvar att besöka för våra politiker! Det är minst sagt skamligt att det inte tycks vara större krav på de ekonomiska beräkningarna som rör våra skattemedel.

Om privata bolag kan utföra en tjänst för en viss kostnad (menar inte timpengen utan företagets kostnad – för ni vet väl att det ingår en vinstmarginal också?) då kan kommunen det med – om vi har liknande förutsättningar. Kan någon tala om vilket förhandlingsläge kommunen kommer ha framöver då det är dags att deala om timkostnad eller annat? Kan vi då säga att "går ni inte med på det så drar vi igång i egen regi igen då" – anställer sisådär 40 kompetenta medarbetare igen ... skaffar bilar ... personalutrymmen ... chefer osv. Finns någon konsekvensanalys kring vad som händer i det långa perspektivet?

Förstår alla att lagen om valfrihet är en lag som kommunen kan välja att tillämpa, och som är möjlig att avskaffa? Verkar inte så på vissa politikers uttalanden i alla fall. har någon undersökt om det är ekonomiskt möjligt att ens fortsätta tillämpa LOV i vår lilla avlånga kommun? Hur såg det ut ekonomiskt innan LOV? Kommunal och privat hemtjänst är lika bra – problemet ligger i att vi måste bedriva hemtjänst utifrån vår kommuns förutsättningar och besluten måste vara väl grundade och tagna på rätt nivå. Om det här sättet att styra vår kommun ändras inom kort så känns det som; tvångsförvaltning – ja tack! Det kan knappast bli sämre.

PS. Att stå bakom et beslut som inte finns får en osökt att tänka på kejsarens nya kläder. DS.

Nordanstigsbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel