Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Tillsätt en coronakommission i Gävleborg – snarast!

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Coronapandemin har kostat både liv och arbeten och berör oss alla. Den har även lett till många snabbt fattade beslut och även icke fattade beslut som på något sätt berört och fortfarande berör Gävleborgarna. Att inte granska vårt hanterande av pandemin vore direkt ansvarslöst, skriver Moderaterna, Sjukvårdspartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna i Gävleborg.

Vi är nu fortfarande mitt i den största prövning som Region Gävleborg någon gång skådat. Coronapandemin lamslog hela världen, liksom Region Gävleborg, den har kostat många personer livet och ännu fler sitt arbete och berör oss alla. Den har även lett till många snabbt fattade beslut och även icke fattade beslut som på något sätt berört och fortfarande berör Gävleborgarna.

Därför kräver vi nu att en coronakommission tillsätts på uppdrag av regionstyrelsen, denna ska vara bestående av opartiska, opolitiska och oberoende personer och tillsättas snarast med syfte att granska Region Gävleborgs hantering av pandemin. Detta för att ge en så rättvisande och ärlig bild som möjligt. Regionen är det organ som har ansvar över och hanterar så väl sjukvård, kollektivtrafik samt den regionala utvecklingen. De beslut som fattas här påverkar direkt Gävleborgarna, att inte granska vårt hanterande av pandemin vore direkt ansvarslöst.

Det är av yttersta vikt att granska vad som har hanterats bra och vad som kunde ha gjorts annorlunda för att lära inför framtiden. I kriser uppstår också möjligheter, vi ställde snabbt om verksamheterna och uppfann nya arbetssätt för att hantera situationen. Dessa erfarenheter får inte falla i glömska utan måste tas tillvara på.

Exempel på områden för denna kommission att granska är förslagsvis bland annat regionens krisberedskap, förväntningar och uppfyllda förväntningar från länets medborgare, smittspårning- och testkapacitet och samverkan mellan regionen och länets kommuner. Även medarbetarnas situation bör granskas. Vi vill också att direktiven tas fram gemensamt av Region Gävleborgs nio partier.

Krisen är inte över än även om smittspridningen och covid-sjuka patienter på våra sjukhus avtar. Det är inte läge att andas ut än, vi kommer leva i denna verklighet ytterligare en tid framåt. Fortsätt hålla i och hålla ut, tillsammans tar vi oss igenom detta.

Patrik Stenvard (M) regionråd i opposition

Alexander Hägg (M) regionråd i opposition

Henrik Olofsson (SVG) regionråd i opposition

Jennie Forsblom (KD) regionråd i opposition

Hans Backman (L) regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel