Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ta ert ansvar och lös problemet på väg 50 genast!

 
Debatten om riksväg 50
Visa alla artiklar

Trafikverket samt miljöansvariga på Söderhamns kommun har haft fyra år på sig att ta tag i frågan om saltning av vägen i området. Ta ert ansvar och se till att lösa problemet omedelbart, det ska inte behöva ta sex veckor eller mer när ni haft fyra år på er, skriver Marie Eriksson. Herman Claesson förvaltningschef och Majvi Hjalmarsson miljösamordnare, bygg- och miljöförvaltningen svarar direkt.

Ombyggnaden av väg 50 beslutades 2015. Således har Trafikverket samt miljöansvariga på Söderhamns kommun haft fyra år på sig att ta tag i frågan om saltning av vägen i området. Enligt miljöinspektör Majvi Hjalmarsson har man inte ens kommit på tanken förrän Trafikverket nu i september 2019 påpekade problemet för ansvariga på kommunen! Istället tar man till gemensamma panikåtgärder fredagen 8 november inför vinterns första snöoväder. Nu tvingas vi pendlare att krypköra i becksvart mörker morgon och kväll med bilrutor netkletade av saltslask och smuts, sikten är obefintlig och köerna sanslösa.

Sedan har vi då den aktuella sträckan Kinsta/Mohed som plötsligt kan vara snorhal. Trafikverket har nu mera bytt namn från Trafiksäkerhetsverket man behöver inte fråga sig varför. Miljöinspektörerna på kommunen är mer intresserade av att åtgärda sin egen arbetsmiljö än av kommuninnevånarnas väl och ve. Ta ert ansvar och se till att lösa problemet omedelbart det ska inte behöva ta sex veckor eller mer när ni haft fyra år på er. För övrigt finns en vattentäkt i Glössbo också där vägen saltats i alla år. Vad är skillnaden?

Marie Eriksson

SVAR DIREKT: Bygg- och miljöförvaltningen har till uppgift att pröva Trafikverkets ansökan om tillstånd att salta på väg 50, där den passerar kommunens vattenskyddsområde. Frågor om Glössbovattentäkten hänvisas till Bollnäs kommun och frågor om hastighetsbegränsningar till Trafikverket.

För att ta ett långsiktigt bra beslut behöver vi ett bra underlag med beskrivning av risker och konsekvenser av saltningen, vilket vi begärt av Trafikverket. Om det visar sig att salthalten i grundvattnet når en kritisk gräns kan det bli stora negativa konsekvenser för invånare och kommunen.

För närvarande väntar vi på en ny ansökan, för den akuta situationen i år. Målsättningen är att ta ett snabbt beslut i det ärendet. Sammanfattningsvis är denna tillståndsprövning nödvändig för att säkerställa att vi kan behålla ett bra dricksvatten, för kommuninnevånarnas väl och ve.

Herman Claesson förvaltningschef, Majvi Hjalmarsson miljösamordnare, bygg- och miljöförvaltningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel