Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ta bort proppen i Vade kraftverk – stoppa djurplågeriet

Dagens miljötänk kräver en naturlig vandringsväg för laxöring och ål. Idag krossas alla de små ålar som följer sin naturliga instinkt och vill vandra. Även massor av öringar dödas av turbinerna i det lilla kraftverket, skriver insändare Eva som anser att man behöver riva Vade kraftverk.

Annons

Riv det gamla kraftverket i Vade utanför Bergsjö och stoppa djurplågeriet. Heder åt kommunledningen och övriga partier i Nordanstig som vill lösa upp Vade-proppen och skapa ett naturligt brusande fiskevatten.

Dagens miljötänk kräver en naturlig vandringsväg för laxöring och ål. Idag krossas alla de små ålar som följer sin naturliga instinkt och vill vandra. Även massor av öringar dödas av turbinerna i det lilla kraftverket. Flodpärlmusslan behöver vandrande fisk för att överleva.

Att spara ett kraftverk som i 250 år proppat igen vattendraget är omodernt; det förstör naturen och frågan är vad det ger för inkomst till ägare och kommunen? Jobb ger det ju inte.

Det är hög tid att rensa bort detta uråldriga kraftverk som förstör naturen och ger väldigt lite elektricitet till dagens energislukande samhälle. Det har politikerna insett och går vidare i rättsprocessen.

Förespråkarna för Vade talar om "miljövänlig" el. De håller tyst om att det sker på bekostnad av djurplågeri och förstörda (alltså onaturliga) vattendrag.

Med tanke på den massiva kampanj till förmån för kraftverket som förekommit i debattartiklar och insändare, kan allmänheten förledas tro att de flesta inte vill ha ett naturligt och brusande laxvatten. Så är det naturligtvis inte. Naturliga vandringsvägar för fisk är bra för Nordanstig.

Eva

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel