Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ta bort frågan om Hybo skola från dagordningen!

 
Skolutredningen i Ljusdals kommun
Visa alla artiklar

Ljusdals kommun bryter med sitt agerande mot Barnkonventionen när man inte lyssnar in vad barnen själva anser innan man fattar beslut om framtiden för Hybo skola, skriver Ljusdalsbygdens Parti.

Annons

Ljusdalsbygdens Parti motsätter sig att Ljusdals kommunfullmäktige under ordinarie fullmäktigemöte den 16 december år 2019 behandlar frågan om Hybo skola.

Anledningen är att Ljusdals kommun med sitt agerande bryter mot Barnkonventionen, som Sveriges regering ratificerade redan år 1990, och som den första januari år 2020 omvandlas till svensk lag.

En viktig del av barnkonventionen är att man ska lyssna in vad barnen själva anser innan beslut som berör dem direkt eller indirekt fattas. Därtill finns kraftfulla skrivelser om att barn med funktionshinder (läs funktionsvariationer idag) skall ges särskild hänsyn.

Under det senaste åren har flera av våra partimedlemmar tagit emot olika vittnesmål från flera olika vårdnadshavare som vittnar om hur elever med bl a neuropsykiatriska funktionsvariationer fungerar väl, och får god undervisning vid Hybo skola. Inget av detta har Ljusdals kommuns utbildningsnämnd tagit hänsyn till inför det beslut som majoriteten vill driva igenom på måndag.

Ljusdalsbygdens Parti accepterar inte att Ljusdals kommun på detta sätt bryter mot Barnkonventionen! Därtill skulle ett eventuellt beslut inte vinna laga kraft förrän efter att konventionen i fråga blivit svensk lag, och då blir ett eventuellt beslut alltså olagligt.

Med bakgrund av detta finner vi att det enda realistiska alternativet är att ta bort frågan från dagordningen för det kommande kommunfullmäktige.

Ljusdalsbygdens Parti genom Fredrik Röjd, Hyttebo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel