Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Svik inte vägföreningarna, Ljusdals kommun!

Ljusdals kommun kräver att de enskilda vägarna ska hållas farbara året om. Men nu har samhällsservicenämnden beslutat slopa dessa underhållsbidrag till vägföreningarna, skriver Per Arne Almeflo.

Samhällsservicenämnden i Ljusdals kommun beslutade nyligen att stryka underhållsbidragen till enskilda vägar inom kommunen helt och hållet.

Mängder av vägar på landsbygden är enskilda och drivs av vägföreningar. Allmänheten behöver inte ens veta om en väg är statlig, kommunal eller enskild, det är bara att åka, t.ex om man ska hälsa på sina barnbarn eller gamla föräldrar som bor ute på landsbygden. De som bor längs en enskild väg är tvingande medlemmar i dess vägförening, och de är skyldiga (via en styrelse) att hålla vägen i skick. Staten kräver att enskilda vägar ska vara farbara året om, och ger också sitt bidrag till vägens skötsel, men detta bidrag räcker normalt inte fullt ut, utan medlemmarna måste fylla på med mer eller mindre av egna pengar. Det ska sättas plogkäppar, plogas, sandas, dikesrensas, grusas, hyvlas, saltas och underhållas broar. Sånt kostar mycket pengar.

Allmänheten behöver inte ens veta om en väg är statlig, kommunal eller enskild, det är bara att åka

Men, även Ljusdals kommun kräver att de enskilda vägarna ska hållas farbara året om, så att sopbilar, slamtömningsbilar, skolbussar, brandbilar, hemtjänsten, brevbärare och ambulanser ska kunna ta sig fram! Tidigare har tydligen Ljusdals kommun ansett att det är värdefullt att vägarna sköts, och kanske t o m insett att det vore mycket dyrare för kommunen om man skulle sköta dessa byvägar själv. Men nu verkar det alltså som att Ljusdals kommun bestämt sig för att vägföreningarnas medlemmar ska få ta en större ekonomisk börda.

Vår förening budgeterade för 40 000 kronor i medlemsavgifter i år. Förra året gav kommunen drygt 11 000 kronor i bidrag till vår väg, men om bidraget nu uteblir så måste förstås föreningen höja medlemsavgifterna med motsvarande summa, dvs medlemsavgiften måste höjas med cirka 28%. Vi hoppas kommunstyrelsen kan inse problemet, och korrigera saken!

Per Arne Almeflo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel