Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Sveriges utbyggnad av vattenkraften – direkt orsak till att ett flertal laxfiskearter hotas

Med vetskap om att Sveriges utbyggnad av vattenkraften är den direkta orsaken till att ett flertal laxfiskearter i Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken är hotade till sin existens, så borde den svenska regeringen ställas till ansvar för kostnaden att återställa åtminstone, de ovan nämnda små vattendragen, skriver Sören Molander.

Varför alla dessa kverulerande insändare mot att återställ små vattendrag så att vandrande lekfisk från havet återigen kan komma fram till de syremättade strömmande vattnens sandbäddar för sin reproduktion.

Inventeringen 2011 konstaterade att det fanns 1571 vattenkraftverk i små vattendrag som tillsammans endast producerade 1,7 TWh per år, en obetydlig andel av den totala elförsörjningen i Sverige. Faktakalendern 2011.

Med vetskap om att Sveriges utbyggnad av vattenkraften är den direkta orsaken till att ett flertal laxfiskearter i Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken är hotade till sin existens, till och med rödlistade, så borde den svenska regeringen ställas till ansvar för kostnaden att återställa åtminstone, de ovan nämnda små vattendragen så att någon del av den biotop som utplånats i vattenkraftsälvar återigen kan etablera sig och på sikt rädda matfisk, från haven och alla flodlevande arters överlevnad, inte minst flodpärlmusslan.

Och varför måst kverulanterna felaktigt hävda att rivningen av dammar och kraftverk skulle medföra en sänkning av vattennivåer i sjöar och vattenmagasin, den sjötröskel som dammarna utgör får givetvis vara kvar det är ju älvfåran som skall återställas med utfyllnad nedan för dammarna eller omlopp så att inga hinder för fisk och andra flodlevande varelse hindras varken upp eller medströms.

Statens ansvar för den koloniala exploateringen av vattenfallskommunerna och statskassans fabulösa intäkter i form av energiskatter, moms, och vinst från vattenkraften kan bara betyda en sak, staten skall betala återställandet av älvar och vattendrag, det är bara en ringa återinvestering till landsbygden och vattenkraftskommunerna.

Sören Molander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel