Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Sverige, ett riskgruppsland? Är vi nu beredda att betala priset?

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Vi tycker själva att vi valt den gyllene medelvägen, men vad blir följdverkningarna? Sverige kan komma att betraktas som ett riskgruppsland och en paria. Ett land vars invånare ingen vill ha besök av eller heller besöka, skriver Johan Kock.

Sverige har nu valt väg.

Vi tycker själva att vi vet bäst och har själva valt den gyllene medelvägen mellan kaos och lockout, mellan ett låst samhälle och ett samhälle utan restriktioner. Med en lagom smittspridning i landet, så att inte sjukvården överbelastas går vi sakta mot viss om än inte fullständig immunitet.

Vi i Sverige, regeringen och Folkhälsomyndigheten, är beredda att betala priset: mellan 6 000 och 14 000 döda enligt Tom Brittons beräkningar i Aktuellt, den 11 maj. Ett pris myndigheterna tvingas acceptera, i en pandemi som kommer att fortgå i två-tre år.

Men vi måste också betala för följdverkningarna som inte är något att bli förvånad över. Vi kan komma att bli en paria i Europa och världen. Ja, vi kan komma att betraktas som ett riskgruppsland. Ett land vars invånare ingen vill ha besök av eller heller besöka. Ett land där smittan sprids utan spårning, där ingen vet vem som är smittad.

Ett land med stängda gränser, för utresa! Ett land vars invånare blir tillsagda från utlandet - stanna hemma, bli friska och smittfria först. Sverige blir, likt riskgrupper i Sverige, inga man vill ha kontakt med. Håll den sociala distanseringen. Håll er hemma i Sverige! Sommaren 2020, vintern 2020/21 och sommaren 2021, åtminstone.

Så nu väntar ett par år då pandemin utvecklas och börja leva sitt eget liv genom att dela upp världens länder och dess invånare i godkända och underkända. Vem som står som domare är inte i dagsläget klarlagt. Frågorna hopar sig.

Johan Kock, Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel