Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Svenska Båtunionens miljöarbete för ett hållbarare båtliv

Båtägare behöver mer miljöinformation och Svenska Båtunionen med ca 180 000 medlemmar bidrar i allra högsta grad med detta. Inte minst genom hemsidan Båtmiljö.se där man finner det mesta som handlar om ett miljövänligare båtliv.

Med tanke på att våra vatten inte längre tål den belastning som skett under lång tid är det verkligen angeläget att minimera våra fritidsbåtars miljöpåverkan. I ”Havet och människan” som är ett betänkande från miljömålsberedningen till riksdagen pekar man ut ett antal faktorer som behöver åtgärdas, men enligt Svenska Båtunionen finns ytterligare åtgärder som är ytterst angelägna.

En viktig sak är bättre information om känsliga områden med växter och djur som behöver skyddas från ankring och motorbåtar som grumlar och påverkar föryngring av fisk och växtlighet.

De sjökort som riktar sig till fritidsbåtar saknar idag detta samt information om var det är olämpligt att gå iland och därför vill vi att Sjöfartsverket skyndsamt lägger in detta i sina databaser för att ge våra båtägare en rimlig chans att minimera sin påverkan. Vi menar också att teknikutvecklingen behöver stimuleras genom statliga medel till forskning samt stödinsatser till ideella båtklubbar som i många fall behöver sanera uppläggningsplatser och investera i ladd-stolpar med mera.

Ska det bli möjligt för flera att vistas på sjön måste kommunerna också ta ett större ansvar för toaletter och sophantering vid attraktiva besöksmål och se till att det finns sjösättningsramper eftersom de flesta båtar som säljs numera är trailerbara båtar som flyttas mellan olika vatten. Fördelen med detta är att dessa båtar ofta förvaras på land med minskad stöldrisk och utan behov av giftig bottenfärg, men att flytta båtar medför också ökad risk för spridning av invasiva arter. Därför är det också angeläget att information om detta finns där man sjösätter båtar.

Hälsinglands Båtförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel