Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Stenegård, då?

Förre riksdagsmannen Lennart Rohdin (FP) tycker att politikerna borde satsa mer på kärnverksamheter, som exempelvis skolan i Los, istället för att lägga miljoner i Stenegård i Järvsö. Den skulle den framgångsrika besöksnäringen kunna driva, tycker han.

I en insändare i Ljusdals-Posten väcktes frågan om Stenegård, pärlan vid Ljusnanälvens strand. När min familj och jag 1986 skulle fira vår första midsommar i Ljusdal, så valde vi att bege oss till Stenegård i Järvsö. Vi hade höga förväntningar, och de kom inte på skam. Lite överraskande var det att samtliga Järvsöpolitiker på plats, som jag det året lärt känna som ny kommunsekreterare i Ljusdals kommun, mötte mig med samma reaktion. ”Vad kul att se dig här, men vad gör du här?” En nyfiken förvåning utifrån en förväntan att någon som bor i Ljusdal väl inte väljer att fira midsommar i Järvsö.

Det finns nog ingen plats i vår kommun som jag oftare sedan dess tagit besökande vänner till än just Stenegård, som utgör en fantastisk tillgång för den besöksnäring som sprudlar i Järvsöbygden.

Men, är det självklart att den ska ägas och drivas av Ljusdals kommun? Det är knappast någon av kommunens kärnverksamheter. Årligen kostar den i storleksordningen sex miljoner i kommunens budget. En budget i vilken kommunens politiker samtidigt ser sig tvungna till drastiska nedskärningar i skola och omsorg – kommunens kärnverksamheter. Allt talar väl för att besöksnäringen i Järvsöbygden skulle vara bra mycket mera framgångsrik att driva och utveckla verksamheten vid Stenegård, som utgör en omistlig del av besöksnäringens infrastruktur i Järvsöbygden. Eller är besöksnäringen i Järvsö bara intresserad av att driva guldägg?

Så vad säger Järvsös kommunpolitiker? De tre ledande kommunpolitikerna – Markus Evensson (S), Lena Svahn (MP) och Sören Görgård (C) är alla från Järvsö. Och vad säger Ove Schönning (S), Jonas Wallgren Nordlander (M), Åsa Malmström (L), Kristoffer Hansson (MP) och Lars Björkbom (KD)?

Varför skära i skolan i Los, som är både en del av kommunens kärnverksamhet och strategisk för Losbygdens fortlevnad, och samtidigt fortsätta att årligen lägga ut sex miljoner på Stenegård, som Järvsöbygdens besöksnäring skulle kunna driva mycket mera framgångsrikt?

Lennart Rohdin, Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel