Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Stärk forskningen i Gävleborgs primärvård

Vi välkomnar att regeringens forskningsproposition nu skjuter till medel för att främja forskning i primärvården. Nu behöver Gävleborgs primärvård rustas för framtiden, skriver Svensk förening för allmänmedicin och Tankesmedjan Vård & Vetenskap.

Coronapandemin har på ett mycket tydligt sätt visat på flera områden som måste förbättras i framtidens primärvård. Äldre och socioekonomiskt svaga grupper har drabbats oproportionerligt hårt. Därför välkomnar vi att regeringens forskningsproposition nu skjuter till medel för att främja forskning i primärvården.

Under 2020 har vi sett hur primärvårdens innovationskraft verkligen släppts lös på grund av pandemin. Runt om i landets primärvårdsenheter rapporterades tidigt om initiativ till separata mottagningar för patienter med luftvägssymtom och ändrade arbetssätt för att erbjuda vårdbesök via telefon eller video.

Initiativen har allt som oftast kommit från sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter och annan vårdpersonal. Det är tydligt att det bland primärvårdens medarbetare finns ett driv att förändra och förbättra, men som tyvärr ofta drunknar i det dagliga arbetet.

Lärdomarna från pandemin och förslagen i utredningen ”God och nära vård” skapar nu ett lysande tillfälle att göra reella satsningar för att få en primärvård med nära och starka kopplingar till forskning som kan framtidssäkra grunden för det svenska sjukvårdssystemet.

Ett stort hinder för att utöka forskningen i primärvården är att det i dag finns för få sjuksköterskor, läkare och fysioterapeuter med forskarutbildning i primärvårdens ofta slimmade organisationer.

Vi är övertygade om att svensk sjukvård skulle gynnas om de idéer, initiativ och goda exempel som finns i primärvården kan fångas upp i forskningsprojekt. Därför är forskningspropositionens satsning i på forskarskolor så viktig, eftersom syftet är att stärka forskningen inom primärvården de kommande fyra åren. Men det är minst lika viktigt att skapa möjligheter för vårdens anställda i Gävleborg att forska.

Nu behöver politikerna i Region Gävleborg göra två saker:

- Ge hälso- och sjukvården ett tydligt kunskapsuppdrag för att forskning, förbättringsarbete och lärande ska bli en naturlig del av sjukvårdens vardag,

- Inrätta fler tjänster som innefattar forskning för anställda i primärvården. Vi som jobbar inom vården och forskningen vill ge den bästa vården till en växande och åldrande befolkning. Ge oss förutsättningarna och bygg system för att stärka forskningen i primärvården i dag så vi kan ge en god och nära vård i framtiden.

Andreas Stomby, läkare och forskare vid Linköpings Universitet, ledamot forskningsrådet Svensk Förening för Allmänmedicin

Magnus Isacsson, ordförande Svensk förening för allmänmedicin

Ove Andersson, ordförande Samling för Allmänmedicinsk Forskning och Utbildning

Jan Nilsson, ordförande Tankesmedjan vård och vetenskap

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel