Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Stackars kor – Varför slog inte Uppdrag Granskning larm tidigare?

 
Kraftig kritik mot Hedvigsfors bruk
Visa alla artiklar

Varför slog inte de som filmade i ladugården i Hedvigsfors larm på en gång? Av den anledningen så fick djuren gå i skiten i två månader i onödan. Är det så enkelt att hade man åtgärdat problemen på en gång så hade det inte blivit något tv-program? SVT svarar direkt.

Stackars kor. Varför slogs det inte larm tidigare om hur korna hade det i den omskrivna ladugården. Filmen togs i början på december, Uppdrag granskning började sitt arbete före jul. Filmen visades för både en före detta distriktsveterinär och en docent på SLU. Programmet sändes i slutet av januari. Docenten verkade väldigt tagen av bilderna.

Varför slog inte de som filmade i ladugården larm på en gång? Samma sak gäller Uppdrag Granskning, docenten och veterinären. Av den anledningen så fick djuren gå i skiten i två månader i onödan. Är det så enkelt att hade man åtgärdat problemen på en gång så hade det inte blivit något tv-program? Jag vill inte försvara djurägaren, men programmet var vinklat så det skulle bli bra tv. Verkar som att man vill skylla på Arla och Länsstyrelsen. Ni som visste om hur det var bär lika stor skuld. Jag fortsätter dricka mjölk från Arla med gott samvete.

Pensionerad bonndräng

SVAR DIREKT: När vi fick filmen inifrån ladugården hade polisen kort innan oss fått tillgång till filmen och hade kännedom om missförhållandena. På grund av sekretess har de inte velat uttala sig om vad de gör eller gjort med informationen.

Även Länsstyrelsen hade sedan länge kännedom om problem på gården. De sa till oss i december att de varit på plats två gånger under hösten 2019 och gjort inspektioner. De fick av oss se filmen inifrån ladugården och även bilderna på de magra djuren. Det var bara dagar efter att vi själva hade fått tillgång till materialet. Hur Länsstyrelsen agerat därefter har inte heller de velat säga på grund av sekretess.

Vår uppgift som journalister är att granska och avslöja missförhållanden. Och de myndigheter som har ansvar för att åtgärda missförhållandena hade alltså redan tillgång till eller fick samma information som vi.

Ali Fegan, Uppdrag Granskning

Cissi Eriksson Granér, SVT Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel