Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Snart tändas tusen juleljus – har inte barnen rätt att få veta varför?

Varje år bjuder vi i Svenska kyrkan in till levande julspel. Men Bollnäs kommuns förskolechefer har bestämt att barnen inte får komma till kyrkan i år. Det är konstigt att religion i olika former anses farligt för barn, trots att FN:s barnkonvention säger motsatsen, skriver kyrkoherden i Bollnäs, Ingrid Augrell.

Vi närmar oss advent och så småningom jul, högsäsong för oss som arbetar inom Svenska kyrkan. Det är nu vi laddar för att sjunga "Hosianna Davids son", " Nu tändas tusen juleljus" och andra älskade psalmer. Varje år såhär dags kommer hundratals barn och vuxna till kyrkan för att få höra berättelsen om hur Jesus föddes och hur herdarna hittade till stallet i Betlehem, ledda av änglarnas sång.

Vi i Bollnäs pastorat bjuder varje år in till levande julspel där berättelsen förmedlas på ett unikt och interaktivt sätt, men i år kommer inte lika många få ta del av detta. Bollnäs kommuns förskolechefer har nämligen bestämt att barnen inte får komma till kyrkan.

Det är konstigt att religion i olika former anses farligt för barn, trots att FN:s barnkonvention säger motsatsen. Det finns många religioner i Sverige och barnen borde ha rätt att lära känna dessa. När det gäller advent och jul är kristendomen i fokus, av förklarliga skäl. Låt det vara så, hindra inte barnen från att lära sig dessa berättelser, utan se dem som en del i deras allmänbildning och utbildning! Nästa gång kanske en annan religiös högtid står i fokus.

Vi tar ifrån barnen möjligheten att bilda sig en egen uppfattning om de aldrig får möjligheten att lära känna de olika alternativen. Låt barnen komma hit till oss så ska vi berätta vad vi vet om julen! Snart går förskolebarnen på julledighet, har de inte rätt att veta varför?

Ingrid Augrell, kyrkoherde i Bollnäs pastorat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel