Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Slottegymnasiet bryter mot Skollagen kap 3 §2

Om det visat sig att en-till-en undervisning av en speciallärare varit det som givit resultat för mitt barn och därmed är exakt det stöd som motverkar funktionsnedsättningens konsekvenser – då bryter Slottegymnasiet mot skollagen om de tar bort stödet, skriver signaturen Förtvivlad mamma.

Min son gick ut grundskolan med "icke godkänt" i matematik. Han kämpade i sex år på mellan- och högstadiet utan att nå några resultat i matematik. Det har inte lyckats vare sig i klassrummet inom ordinarie undervisning eller i mindre grupp.

Nu har han gått ett år på Slottegymnasiet och haft en fantastisk speciallärare i matematik vilket har lett till stora framsteg. Det har varit "en-till-en undervisning" av specialläraren med en viss pedagogik och teknik som har fungerat. Hon är utbildad speciallärare och behörig matematiklärare.

Sonens självförtroende har växt och plötsligt klarar han av att lära sig matte. Under detta läsår har han lyckats bli godkänd i nästan hela grundskolematten och hälften av gymnasiematten. Vi är alla så fantastiskt glada!

Tanken var att specialläraren skulle fortsätta med honom och göra klart matten under nästa läsår. Jag vet att hon jobbar framgångsrikt med många andra barn med funktionsnedsättningar som går på Slottegymnasiet.

Nu har rektor meddelat att Slottegymnasiet inte ska använda sig av speciallärare längre. Man ska istället satsa på "förstelärare" som ska ge barnen det stöd de behöver "inom ramen för den ordinarie undervisningen eller i mindre grupp".

Jag är förtvivlad. Det var precis det som inte fungerade under sex år på mellan- och högstadiet. Ska vi tillbaka dit? Varför tar Slottegymnasiet bort speciallärarfunktionen? 

Om det visat sig att en-till-en undervisning av en speciallärare varit det som givit resultat för mitt barn och därmed är exakt det stöd som motverkar funktionsnedsättningens konsekvenser (Skollagen kap 3 §2) – då bryter Slottegymnasiet mot skollagen om de tar bort stödet.

Förtvivlad mamma

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel