Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Slakten av den kommunala hemtjänsten i Nordanstig är fel

Det finns fortfarande tid att utreda och lösa problemen som den kommunala hemtjänsten har, i stället för att i panik avveckla och sälja ut. Ett sådant här beslut leder till omedelbar otrygghet och lidande hos brukare, anhöriga och personal, och de långsiktiga konsekvenserna är oöverblickbara, skriver styrelsen för Vänsterpartiet i Nordanstig.

Annons

Den politiska majoriteten i Nordanstig har den 18 september presenterat sin plan för hur hemtjänstverksamheten ska förändras i kommunen.

Läs också artikeln: Nordanstig privatiserar hemtjänsten – fyrtiotal personer förlorar jobben

I korthet handlar det om att kommunen ska avveckla sin egen hemtjänst i områdena Bergsjö och Gnarp och sälja ut dessa till privata aktörer. Detta görs för att den kommunala hemtjänsten under lång tid inte har klarat av att sänka sina kostnader, samt att nuvarande och tidigare majoriteter inte klarat av att i tid och med kraft ta och genomföra de beslut som har krävts.

Det anses att utförsäljningen är den enda utvägen för att komma till rätta med de mångmiljonförluster som verksamheten nu står inför och som i förlängningen hotar kommunens hela ekonomi. Sanningen är att det här bara är det sista av många exempel där den S+C-ledda majoriteten misslyckats med att hantera kommuns ekonomi och nu blir konsekvenserna enorma för kommunens invånare.

Vänsterpartiet anser att den här slakten av den kommunala hemtjänsten är fel. Vi menar att det fortfarande finns tid att utreda och lösa problemen som den kommunala hemtjänsten har, i stället för att i panik avveckla och sälja ut. Ett sådant här beslut leder till omedelbar otrygghet och lidande hos brukare, anhöriga och personal, och de långsiktiga konsekvenserna är oöverblickbara. Något sådant kan Vänsterpartiet inte ställa upp på!

Vänsterpartiet står alltid upp för principen om kollektivets värde och styrkan i det offentliga ägandet, och kommer att kämpa mot privatiseringar och vinstdrift i alla offentliga verksamheter varhelst hoten dyker upp. Dagens splittrade politiska palett behöver konstanter som det går att lita på. Vi i Vänsterpartiet vet var vi står. Hjärtat är rött och det sitter till vänster!

Vänsterpartiet Nordanstig, Petra Modée, 2:e vice ordförande, kommunfullmäktiges presidium, Ulrika Jonsäll, 2:e vice ordförande, kommunstyrelsen, Petter Bykvist, ledamot kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel