Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Slakta inte en av världens finaste miljöer

 
Kraftverken i Galvån och Kilån
Visa alla artiklar

Är kommunen beredd att ta ansvar och investera i en ny bro och nya överfallsdammar om de får sin vilja igenom?, dessa frågor ställer sig bröderna Sven-Åke, Runo och Karl-Erik Svensk.

Annons

Jag och min familj är uppväxt i Åsbacka, jag har cirkulerat runt om, i Sverige och i världen. I min familj var vi 17 syskon som växte upp i Åsbacka. Jag och alla mina syskon har alltid återvänt till vår hembygd Åsbacka, Bollnäs.

Nu är jag bosatt i British Columbia, Kanada och har med stort intresse följt vad som händer i Bollnäs, debatten om vattenkraftens vara eller inte vara i Galvån.

Jag har varit stolt över Sveriges agerande för att värdera miljön. Därför förvånar det mig verkligen att vissa krafter vill slopa vattenkraftverk och riva ut dammarna i Åsbacka.

Bollnäs kommun har visat en framåtanda på många sätt genom att bevara sin centralort, bortsett från det som hände på 60-talet, exempelvis Helins bokhandel, Gröna stugan med mera.

Åsbackabygden har en lång historia som bygger på vattenkraften. Industrin i byn har vuxit fram tack vare vattnets möjligheter. Det ska inte glömmas bort.

Därför är det förvånande att kommunen och länsstyrelsen i fallet Åsbacka inte är mer intresserad av att bevara kultur och boendemiljön. En enskild grupp, fiskare som vistas här sporadiskt, får företräde före de boende som vistas här året runt.

Man kan också fråga sig vilket ansvar kommunen tar för sitt agerande. Om kommunen får sin vilja igenom att riva ut dammarna så kommer vattenspeglarna i Åsbacka försvinna om inte nya dammfunktioner byggs.

Är kommunen beredd att ta ansvar och investera i en ny bro och nya överfallsdammar om de får sin vilja igenom?

Vi syskon Svensk vädjar till beslutsfattare att använda sunt förnuft, bevara vår bygd

Sven-Åke Svensk, Runo Svensk, Karl-Erik Svensk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel