Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: SKPFpensionärerna kämpar på för jämställdhet

SKPFpensionärerna avd 50 Hudiksvall/Nordanstig promenerar varje måndag för att förebygga fallolyckor för äldre. På internationella kvinnodagen 8/3 knyter vi våra nävar och höjer dem vid Lillfjärden. SKPF försvarar välfärden och kräver pensioner som går att leva på! Kvinnors totala pension är 31 procent lägre än mäns. Kvinnor tjänar mindre än män under yrkeslivet. Det gör att kvinnors pensioner är och blir lägre.

SKPF Pensionärernas förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg medverkade vid ett seminarium i början av mars, anordnat av socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Diskussionen handlade om hur Sverige ska uppnå högre pensioner i framtiden. Vi behöver ett hållbart och rättvist pensionssystem. Och ett system där, särskilt de som arbetar i välfärden och blir utslitna i förtid och därför tvingas gå tidigare i pension, också måste få en pension som det går att leva på, inte bara överleva. Det är inte rimligt att många av våra medlemmar, efter ett helt arbetsliv bara har en pension som det går att överleva på.

"Det tycker jag är en skam för Välfärdssverige", sa Liza di Paolo-Sandberg vid seminariet.

Vi uppskattar att vår Iggesundsbördiga förbundsordförande framför det många av oss upplever och lever mitt i. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi sa i sitt slutord vid seminariet att regeringen ser behov av att reformera pensionssystemet för att kunna höja pensionerna. På den internationella kvinnodagen läser vi att regeringen vill öka jämställdheten i välfärden, bland annat genom satsningar på förlossningsvården, kvinnors hälsa och kompetenshöjning för anställda inom äldreomsorgen vilket vi också välkomnar. När det gäller kvinnors hälsa skulle vi välkomna höjd åldersgräns för mammografi som exempelvis Norrbotten genomfört.

SKPF vill öka jämställdheten i pensionssystemet. SKPF kämpar för ett arbetsliv som inte gör kvinnor till pensionsförlorare och vi i SKPFpensionärerna avd 50, vi travar på för att undvika fallolyckor och nu längtar vi efter vaccinationen för våra grupper. Vi är oroade över den demonstration som genomfördes i Stockholm som protesterade mot coronarestriktionerna, och uttryckte skepsis mot det mesta som har med viruset att göra.

Lena Jonsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel