Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Skatteverket hindrar domstolar att ta del av knallarnas överklaganden

Beslut tagna på tvivelaktiga grunder gör att den som inte behärskar den snåriga djungel av regler och tolkningar av lagen betalar utan att överklaga, att anlita en advokat kan bli dyrare än avgiften, skriver insändaren Stig Wiklund. Skatteverket svarar direkt.

Annons

En knalle som får ett beslut från Skatteverket att betala en kontrollavgift har rätt att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten, men knallen ska sända överklagandet till Skatteverket.

När Skatteverket får överklaganden händer det anmärkningsvärda att en del överklaganden undanröjs i stället för att sändas till domstolen.

Rättssäkerheten kan ifrågasättas då Skatteverket kan ångra sig och undanröja sina egna beslut när det överklagas till förvaltningsrätten.

Beslut tagna på tvivelaktiga grunder gör att den som inte behärskar den snåriga djungel av regler och tolkningar av lagen betalar utan att överklaga, att anlita en advokat kan bli dyrare än avgiften.

Skatteverket kan således uppge, citat ”det är sällan SKV förlorar i domstolen”, men har i skrivande stund inte svarat på frågan hur många överklaganden som undanröjts sedan kassaregisterlagen började gälla för torg och marknadshandeln 01/01/2014.

Stig Wiklund

SVAR DIREKT: Skatteverket undanröjer inga överklaganden. Stig Wiklund har nog tyvärr missförstått den juridiska processen för att hantera beslut som skattebetalare är missnöjda med.

I första hand är det myndigheten som omprövar beslut. Om myndigheten då fattar ett nytt beslut, som går på skattebetalarens linje, går ärendet inte vidare till förvaltningsrätten.

Om Skatteverkets omprövade beslut däremot inte ändras finns alltid möjligheten att få dessa beslut prövade av förvaltningsrätten.

Conny Svensson, Skatteverkets samordnare av kontanthandel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel