Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Skattehöjningar får aldrig bli medicinen mot en misskött ekonomisk politik

Ljusdals kommun har saknat ekonomisk styrning. Att varsla personal är absolut det sista man vill göra som politiker, men tyvärr har vi själva satt oss i denna mycket allvarliga ekonomiska situation och vi måste nu rätta munnen efter matsäcken, skriver Bodil Eriksson, Ljusdalsbygdens parti.

Annons

För andra året i rad utnyttjar Ljusdals kommun sin checkräkningskredit för att klara den löpande driften. Hur kunde vår kommun hamna i denna mycket besvärliga ekonomiska situation? frågar sig många.

Jag har varit aktiv fritidspolitiker under ett års tid och redan på mitt första fullmäktigemöte påtalade jag bristen av ekonomistyrning. Ekonomiska rapporter med resultat, budgetavvikelser med mera saknades. Svaret jag fick var att i Ljusdal har man inte den kulturen att arbeta med ekonomiska rapporter. Kommunstyrelsen beslutade den 1 mars 2018 att månadsuppföljning skulle genomföras och kommunchefen fick i uppdrag att ta fram en modell för månadsuppföljningar. Detta beslut har inte verkställts.

Kommunstyrelsen har inte fått någon ekonomisk redovisning för november och december 2019. De styrande ansåg att dessa inte var relevanta, eftersom vi inte kunde påverka resultatet. För mig är dessa månadsuppföljningar högst relevanta. Det är här jag kan följa om alla de åtgärder som Triaden säger sig ha gjort under år 2019, fått önskad effekt på resultatet. Budgetdisciplin saknas helt, nämnderna har tillåtits att gå med över 200 miljoner kronor i underskott under de senaste sju åren. Detta blir konsekvensen när man saknar kulturen att arbeta med ekonomistyrning.

De tre senaste årens underskott beräknas till cirka 85 miljoner kronor och enligt kommunallagen skall dessa underskott återställas under åren 2020 till 2022. Två nämnder har redan varnat för att man troligtvis inte kommer att klara sina ekonomiska ramar för år 2020. Hur tror de styrande i Triaden att vi skall klara balanskravsresultatet för år 2020 på 14,5 miljoner kronor?

Vi kan storslagna visioner om framtiden men om vi fortsätter att gå med röda siffror kan vi glömma alla visioner och vallöften till våra kommuninvånare. Det måste tyvärr göras mycket drastiska nedskärningar, vi har inte råd att invänta strukturella förändringar eller utredningar. Därför har Ljusdalsbygdens Parti i ett av sina tilläggsyrkanden, yrkat på att kommunchefen får i uppdrag att säga upp 90 personer, vilket skulle ge en besparing på 45 miljoner kronor. Att varsla personal är absolut det sista man vill göra som politiker, men tyvärr har vi själva satt oss i denna mycket allvarliga ekonomiska situation och vi måste nu rätta munnen efter matsäcken. Skattehöjningar får aldrig bli medicinen på en misskött ekonomisk politik.

Bodil Eriksson, Ljusdalsbygdens Parti

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel