Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Skarvarna vann slaget – men parodi är ordet

Artikel 9 av 28
Skarvstriden i Hudiksvall
Visa alla artiklar

Kastellholmen är folkets holme, och det borde den få förbli. Jag ser inget skäl till att människor ska behöva backa undan bara för att något hundratal skarvar tycker det är lämpligt att flytta in där, skriver Lars Gösta Larsson. Har länsstyrelsens beslutsfattare ens varit dit?

Annons

Slaget om Kastellholmen är troligen över. Skarvarna vann. Utan att de ens visste det. När länsstyrelsens representant i en radiointervju krystat försökte förklara och försvara beslutet om att inte tillåta skyddsjakt blev det mest bara ännu ett pinsamt bevis på att svenska myndighetspersoner inte jobbar för utan mot folket i många frågor som handlar om djur och natur. Sedan må det gälla vargar, björnar eller skarvar…

Läs också artikeln: Inget lagstöd för skyddsjakt på Kastellholmen: "Förstår att personer kan uppleva det som en olägenhet"

Jodå, jag vet att det finns människor som absolut inte vill att skarvarna på Kastellholmen ska störas, än mindre skjutas. Jag känner till och med några och jag har stor respekt för deras åsikter och intressen. Men i det här fallet är jag övertygad om att det finns en stor majoritet för att Kastellholmen borde undantas åt folket. Det handlar ju inte om vilken liten skärgårdsholme som helst. Kastellholmen är en unik park och är också utformad som en sådan med sina vindskydd, bord, bänkar och grillplatser. Har länsstyrelsens beslutsfattare ens varit dit?

Läs också insändaren: Kastellholmen kan snart vara ett öde spöklandskap

Jag ser inget skäl till att människor som alltid haft och sett Kastellholmen som ett smycke mitt i hamninloppet till Hudiksvall ska behöva backa undan bara för att något hundratal skarvar tycker det är lämpligt att flytta in där. Det handlar ju verkligen inte om någon hotad fågelart. De finns i massor och i olika arter över hela världen och bara längs kusterna i Östersjön och Bottenhavet rör det sig säkert om något hundra tusen.

Att jag sedan inte tror att skyddsjakt i sig är någon lösning är en annan sak. En jägare hinner kanske skjuta två skarvar innan alla de övriga är på vingarna och sedan håller de sig utom skotthåll tills dess jägaren lämnat holmen. Om man verkligen vill få skarvarna att välja en annan plats så tror jag mer på störningar i olika former. Kanske bara att det finns människor på holmen dygnet runt under en tid, vilket inte borde vara svårt att organisera. Jag tror att det till och med finns frivilliga som ställer upp på det. Men det är tydligen också förbjudet enligt Sara Waern på länsstyrelsen. Åtminstone om det sker med avsikt att störa skarvarna…

Men, hallå! Det finns inget landstigningsförbud på Kastellholmen. Tvärtom, holmen har utformats för att folk ska kunna njuta av den unika miljön där. Det är inte heller något fågelskyddsområde. Nej, det här är folkets holme. Och det borde den få förbli. Nu vet jag inte om jag ens vågar åka dit. Länsstyrelsen skulle ju kunna få för sig att jag gör det för att störa skarvarna. Och då blir jag väl åtalad…??? Parodi är ordet.

Lars Gösta Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons