Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Skådar vi en kovändning?

Christian Jensen, Kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Ljusdal, reagerar på att utbildningsförvaltningens uppfattning om arbetsmiljön skiljer sig från den som personal inom skolan har.

– Det är inte ett alternativ att vi ska gå in och tumma på lagen. Förvaltningen och rektorerna har gjort ett fantastiskt jobb och nu finns det inte mer att spara på ute i verksamheterna, säger Kristina Michelson.

Det är snabbt marscherat av Utbildningsnämndens ordförande att komma med detta konstaterande. Det publicerades nämligen den 25 augusti, vilket är fem skoldagar efter elevernas skolstart. Vad som ligger bak detta konstaterande är oklart för mig. Förhandlingarna är ännu inte avslutade, arbetsbelastningen för våra medlemmar har ökat, och elevernas scheman var inte klara eller riks- och konsekvensbedömda. Medarbetarundersökningen som genomfördes 2018 visade att 55 procent inte ansåg sig ha tillräckliga resurser och förutsättningar för att kunna göra ett bra arbete. 49,2 procent instämmer inte i att de under arbetsdagen sällan är stressade.

Fast nu har man kommit fram till att det inte går att göra fler neddragningar. Nu har man kommit på att man inte kan uppfylla arbetsmiljölagen om man fortsätter göra neddragningar. Jag vet inte hur tryggt det känns med en huvudman som anser att man hittills efterlevt arbetsmiljölagen när hälften av medarbetarna tillkännager att arbetsmiljön har stor förbättringspotential? Men det kanske är därför att ordförande i utbildningsnämnden anser att endast förvaltningen och rektorerna gjort ett fantastiskt jobb, ordförande kanske anser att nämnden lyckats beröva lärarna den möjligen i sin iver att efterleva kommunallagen och istället för skollagen?

Christian Jensen, Kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel