Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ska man spara 45 miljoner på skolan i så lär det bli större klasser

 
Skolutredningen i Ljusdals kommun
Visa alla artiklar

Ljusdals kommuns problem är varken våra barn eller våra äldre. Ljusdals kommuns problem är att vårt område sugs ut ekonomiskt av storstadsområdena. De styrande måste omedelbart ta en dialog om detta med regeringen, skriver Fredrik Röjd (LB).

Sjölund skrev häromdagen en ledare om att bl a Ljusdals kommun bör ta tag i skolfrågan i syfte att spara pengar. De styrande i Ljusdals kommun (S, L och MP) pratar om en ”strukturförändring” inom skolan som ska spara pengar.

Jag tänker inte att kommentera Sjölunds ledare, men vill samtidigt konstatera att jag till fullo håller med henne i bedömningen att klasserna blir större!

I Ljusdals kommun finns tre större skolor: Stenhamreskolan i Ljusdal (som rent formellt är två skolor då de har två rektorer, en rektor för år f-6 och en rektor för 7-9, och enligt skollagen får det bara finnas en rektor per skolenhet). Sedan är det Färila skola och Järvsö skola.

Om man ska spara 45 miljoner på skolan så betyder det att cirka 70 stycken lärartjänster måste bort. 70 stycken lärartjänster motsvarar bra precis antalet lärare vid Färila skola och Järvsö skola tillsammans.

Med 70 färre lärare i kommunen ska då alltså eleverna i Färila och eleverna i Järvsö undervisas av de redan befintliga lärarna vid Stenhamreskolan, som naturligtvis också behåller de elever de redan har. En kvalificerad gissning från min sida är att klasserna vid en sådan här besparing kommer att bestå av mellan 50 och 60 elever per klass, med en lärare per klass. Så ser den bistra verkligheten ut, så ja Sjölund, klasserna lär bli större.

Jag anser att detta inte är rimligt, och hur Ljusdals kommun ska kunna följa skollagen är för mig en fullständig gåta. Ni som förespråkar dessa besparingar kanske kan förklara för mig?

Ljusdals kommuns problem är varken våra barn eller våra äldre. Ljusdals kommuns problem är att vårt område sugs ut ekonomiskt av storstadsområdena! Inkomsterna från våra naturresurser och skatterna från bolag landar i statskassan i Stockholm. Därför inrättades det kommunala ekonomiska utjämningssystemet, som skulle föra tillbaka pengar från rika kommuner i Stockholms län till inlandskommuner som Ljusdal. Något gick dock fel, och i dag är Malmö kommun, Sveriges tredje största stad, den största mottagaren av de pengar som omfördelas mellan kommunerna.

Pengar som borde gå till Ljusdals kommun hamnar alltså i Skåne istället!

Det här är inte rimligt, och därför är det inte heller rimligt att våra barn och äldre i Ljusdal ska bestraffas för att Malmö inte kan sköta sin ekonomi. För så ser verkligheten ut idag.

De styrande i Ljusdals kommun måste omedelbart ta denna dialog med regeringen.

Fredrik Röjd, fil mag samt lokalpolitiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel