Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Sjukskrivningar i ON – omstart lösningen?

Omsorgsnämnden, ON, har under många år dragits med underskott, det vill säga avsteg gentemot budget. Orsaken till underskotten är många. En anledning, dock inte allenarådande, är sjukskrivningarna. Talen är höga, alltför höga, och har haft en tendens att öka. Pandemin har naturligtvis inte förbättrat det hela, men trots detta, har grundtalen ökat. Vad som kan vara en rimlig nivå är för mig omöjlig att fastslå, utan en noggrann utredning.

Inför 2020 fanns förslag på hur sjukfrånvaron skulle kunna minskas. Överst på listan stod coachning av chefer. Det har alltså konstaterats att sjukskrivningstalen till viss del är en chefsfråga. Vad som händer i budgeten för 2021 är en förborgad fråga, då dörren till medlemmars möjligheter till insyn, har stängts.

Om det exempelvis i en huskonstruktion uppstår statiska problem i ett bruksskede – sprickbildning, deformationer etc., som kan härledas till en missbedömning i ett initialskede – vidtas inte förstärkningsåtgärder på den översta våningen. Efter noggranna utredningar, kan en omstart vara det som blir den slutgiltiga lösningen.

Kurt L. Rådlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel