Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Simma lugnt, så tar vi oss inte vatten över huvudet – Hudiksvalls badhus ska vara kvar!

 
Hudiksvalls badhus utreds för nedläggning
Visa alla artiklar

Vi har en vision i kommunen om att bli 50 000 invånare till 2050, då kan vi inte börja montera ner den fina service som finns idag. Vi i Centerpartiet har redan tidigare lagt förslag på var vi kan spara in den knappa miljon som en stängning av Hudiksvalls badhus skulle ge, skriver flera centerpartister i Hudiksvall, och föreslår en höjning av badavgifterna.

Vågorna går - om än inte höga - så åt olika håll i frågan om nedläggningen eller inte av Hudiksvalls badhus. Vi i Centerpartiet har vår ståndpunkt klar. Hudiksvalls badhus ska vara kvar. Badhuset har en mycket viktig funktion både för folkhälsan i allmänhet och för simundervisningen för barn och unga. Bad och simning är en fritidsaktivitet som passar de flesta och badhuset har dessutom en värdefull social funktion. Det är en fråga om att bibehålla möjligheten till bad, vattenlek och motionssim i närmiljön för ett stort antal människor.

Badhuset i Hudiksvall är tillsammans med den hopbyggda idrottshallen dessutom närmast en kulturinstitution med den monumentala väggmosaiken ” Havet och solen” skapad av hudikkonstnären Gösta Bohm.

Om badhuset i Hudiksvall skulle försvinna så befarar vi också att det kan bli problem med det ökade tryck som skapas på badhusen i Delsbo och Iggesund. Det blir trängre för alla besökare. Hudiksvalls Simsällskap som idag bedriver betydelsefull simundervisning och simträning vid Iggesunds- och Delsbos simanläggningar kan tvingas begränsa sin verksamhet och sina träningstider. Vi behöver våra föreningar i kommunen - mer än vad föreningarna behöver kommunen. De är livsviktiga för ett levande och rikt fritids- och kulturliv. Och därför får vi inte försvåra för deras verksamhet.

Vi har en vision i kommunen om att bli 50 000 invånare till 2050, då kan vi inte börja montera ner den fina service som finns idag. Vi i Centerpartiet har redan tidigare lagt förslag på var vi kan spara in den knappa miljon som en stängning av Hudiksvalls badhus skulle ge. Detta framgår av vår reservation när ärendet behandlades i kultur- och fritidsnämnden.

VI kan också tänka oss en måttfull höjning av badtaxorna. I Söderhamn betalar 0 – 6 åringar 10 kr och i Hudiksvall ingenting, vidare räknas en 18-åring som vuxen och betalar 70 kr medan man här i Hudiksvall betalar vuxentaxa 45 kr vid 20 år fyllda. Sänk åldern för vuxenpris till 18 år och höj avgiften till 50 kr. Sammantaget kan många bäckar små bidra till att få in de pengar som behövs för att Hudiksvalls badhus ska få leva vidare och badgästerna kan fortsätta simma lugnt.

Caroline Schmidt, oppositionsråd (c)

Sven Bergström Trolin

Anette Spjutsvik

Lisa Östberg

Jesse Ljung

Marie Ohlsson

Tibor Balazsi

Per Helander

Ledamöter och ersättare för Centerpartiet i Kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel