Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Sensationsjournalistik att prata om björninvasion och skräck i Los: "Skotten dödar helt i onödan"

Björnarna som drar sig in mot byn en kort tid under våren är ett trevligt samtalsämne grannar emellan i Los. Nu är björnmamman och hennes ungar döda. Ordens och stämnings-piskandets konsekvens är allt för ofta döden, skriver signaturen "Inte rädd".

Annons

Los onsdag. Det är dags att sova, och då kommer de: fem skott, följt av några till. Instinktivt vet man att de är en björnhona med ungar som just blivit skjuten i vår by. Enligt pressen (läs helahälsingland) så är vi nästa lamslagna över "björninvasionen" här i byn. Enligt samma källa vågar vi knappt gå utanför dörren. Ja och visst finns det säkert några som här i samhället känner så – de rädda går alltid att hitta– men ofta räcker det också med att de här personernas egen skugga rör på sig för att de skall få samma rädslor att uppstå.

Läs också artikeln: Efter beslut från länsstyrelsen – björnar skjutna i Los: "Vi hoppas det är slut på problemen"

Sanningen är att de flesta lever sina liv som vanligt. Går sina promenader som de alltid gjort. Vi låter och skramlar kanske liter mer där ute i skogen för att inte överraska, talar om att vi finns där, men lamslagna eller skräckslagna är det inte många av oss som är. Snarare är det så att björnarna som drar sig in mot byn en kort tid under våren är ett trevligt samtalsämne grannar emellan.

När grannfrun berättar att hon står på verandan, borstar tänderna för natten, och tittar på en hona med ungar, som betar och leker alldeles i närheten kvällen före, så är det med glädje och respekt den historien berättas. Ja alla möten, som såklart är många, återberättas i positiva ordalag bybor emellan.

De där skotten som dödar helt i onödan får rubriksättare och sensationsjournalistiken sätta in på sitt konto. Lögnens kontonummer går bra att använda om lösnummer skall säljas. En björnhona med ungar som inte gjort någon det endaste lilla ont finns inte mer. Den lilla familjen kommer inte att beta gräs och mumsa i sig sommarens solmogna bär. Ordens och stämnings-piskandets konsekvens är allt för ofta döden.

Inte rädd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons