Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Sedan mars 2020 finns inga äldre i Sverige – vi syns inte och har blivit en belastning

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Det pratas om oss äldre och det diskuteras hur vi ska skyddas - från samhället. Så att samhället skall slippa att vi blir drabbade av sjukdomen. Så beräknas samhället nu vara i många år innan vaccinet kommer, skriver signaturen Riskgruppsmedlem.

Vilken märklig känsla att vakna upp på morgonen den 4 maj 2020 och veta: Om jag nu tar bilen in till stan och handlar, riskerar jag att drabbas av en dödlig sjukdom. En sjukdom som finns överallt i vårt samhälle, vart jag än vänder mig.

Jag och 1,5 miljoner människor med mig har ett ständigt dödshot hängande över oss. Ett hot vi inte kan se eller förstå att möta. Detta är nu allmänt accepterat, och något som myndigheterna inte heller vill bekämpa. ”Vi vill en lagom smittspridning i landet. En smittspridning sjukvården klarar av”.

Samtidigt som denna smittspridning sker säger man ”Vi vill skydda alla som ingår i riskgruppen” dvs 1,5 miljoner äldre människor. Men det gör man ju inte alls. Dessa 1,5 miljoner måste skydda sig själva från övriga samhället genom att hålla sig inlåsta och avstängda från övriga samhället.

I mars 2020 började en tid då äldre inte finns. Vi är inte längre synbara, och vore vi det uppmanas vi omedelbart att genast gå hem och stanna hemma och inte röra oss ute på gator och torg.

Vi äldre är också en belastning. Det är vi som genom vår egna, egoistiska existens och vår benägenhet för sjukdomen har orsakat att näst intill hela samhället stängt ned. Så det är egentligen vårt eget fel.

Och nu skall vi vara och hållas osynliga. Vi skall enbart finnas dolda på institutioner, där personal vårdar oss, eller hemma i stugor och lägenheter där ingen ser oss. Det skall pratas om oss. Och diskuteras hur vi skall skyddas - från samhället. Så att samhället skall slippa att vi blir drabbade av sjukdomen. Så beräknas samhället nu vara i 1-1,5 år innan vaccinet kommer. Men vaccinet skall sedan saluföras över hela världen och ges till åtminstone 1 000 kanske 2 000 miljoner människor.

Detta kommer att ta tid. 1-1,5 år, är beräknad tid. Mycket olika för var vi bor och vad vi kommer ha råd med. Vi äldre som då finns kvar och överlevt dödliga hot i 2-3 år och total avstängning från samhället. Nu skall vi återuppstå. Hur kommer omgivningen då att se på oss? Som spöken från forna dagar? Föredettingar som återvänder? Ja knappast med några vackra tankar. Vi skall då träda ut i detta friska ungdomliga samhälle av starka och moderna människor. Kan krocken bli större?

Riskgruppsmedlem

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel